Habererk/Özel Haber

Köy Enstitüleri hakkındaki tartışmalar aradan on yıllar geçmesine rağmen hala devam ediyor. Yıllarca militan yetiştirdiği iddiasıyla eleştirdiğimiz bu gerçek eğitim yuvaları ve bu kurumdan yetişen Türkiye'nin aydınlık yüzlerine bir özür borcumuz. var. 

Habererk Genel Yayın Yönetmeni İsmail Türk, bu gerçekleri kamuoyuyla buluşturmak için Köy Enstitüsü mezunu aynı zamanda gazeteci Serpil Güleçyüz ile bir sohbet gerçekleştirdi. 

Videonun tamamı haberimizde...

İsmail Türk: Kendinizi tanıtır mısınız?

Serpil Güleçyüz: Köy Enstitüsü mezunu, öğretmen anne babanın kızıyım. 36 yıl öğretmenlik yaptım. Yazılar yazdım. Gazetecilik yaptım.

Serpil Güleçyüz: Öğretmenlik çok kutsal bir meslek. Ben emekli oldum ama hala bu ülkeye vefa borcum var. Bunu ödemeye çalışıyorum.

İsmail Türk: Türk Milliyetçilerinin Köy Enstitülerine karşı bir önyargısı vardı. Sanki Köy Enstitüleri solcu militanlar yetiştiriyor algısı vardı. Ancak bunun yanlış olduğunu gördük. Peki Köy Enstitüleri gerçekte ne yaptı?

Serpil Güleçyüz: Köy Enstitüleri ülkesini seven, tüm donanımlarla donatılmış öğretmenler yetiştirdi. Sadece bir öğretmen değildi, aydınlatan bir meşaleydi. Psikologdu, ziraatçiydi, sağlıkçıydı daha birçok şeydi. Ülkeye ihanet öğretilmiyordu. Ülkeye hizmet etmek öğretiliyordu.

...

Editör: Gökçe Sevim