Habererk / Haber Merkezi

Zafer Partisi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Türk, Twitter’dan yaptığı paylaşımda önemli bir konuyu gündeme getirdi.

Türk’ün paylaşımı şu şekilde:

Irak'a seyahat etmek isteyen vatandaşlarımıza duyuru/Irak ile vize rejimimiz / T.C. Dışişleri Bakanlığı.

Dibimizdeki Irak bize vize uygularken ismini ilk defa duyduğumuz Afrika ülkelerinden vize kaldırdık diye seviniyorlar”

DIŞİŞELERİ’NİN AÇIKLAMASI!

Irak'a seyahat etmek isteyen vatandaşlarımıza duyuru/Irak ile vize rejimimiz

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize rejimi:

Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.

Resmi pasaport hamili vatandaşlarımızın, Irak’ın dış temsilciliklerinden vize alması gerekmektedir.

Irak, geçerli umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza havayoluyla Irak’a yapacakları 30 günü aşmayacak turistik amaçlı seyahatleri için havalimanlarında vize vermektedir. Diğer taraftan, Basra’ya uçuş seferi düzenleyen Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Suriye gibi diğer ülkelerden aktarmalı olarak Irak’a seyahat eden vatandaşlarımıza havalimanlarında vize ita edilmezken, Amman aktarmalı olarak Irak’a seyahat eden vatandaşlarımıza Irak havalimanlarında vize ita edilmektedir.

Bununla birlikte, karayolu ile Irak’a seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın, Irak’ın dış temsilciklerinden önceden vize almaları gerekmektedir.

IKBY üzerinden “Irak vizesi” olmadan kara veya hava yoluyla seyahat edebilen vatandaşlarımız, Irak’ın geri kalanında vize alamamakta veya vizesiz girmiş durumuna düşmekte, çeşitli cezalara çarptırılabilmektedir.

Dubai Limanı ile Umm Kasr Limanı arasında düzensiz aralıklarla yapılan deniz ulaşımı yoluyla Basra’ya seyahat edebilecek vatandaşlarımıza ise Umm Kasr Limanında vize ita edilmemektedir.

Irak ile vize rejimi yukarıdaki gibi olmasına rağmen, Irak makamları zaman zaman vize rejiminde ani değişiklikler yapabilmekte, bu durum vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olmaktadır. Bu nedenle, vatandaşlarımızın Irak’a seyahatlerinden önce Irak’ın ülkemizde bulunan temsilcilikleriyle irtibata geçmesinde yarar görülmektedir.

Irak vatandaşlarının tabi olduğu vize rejimi:

Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Resmi pasaport hamillerinin dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir. Umuma mahsus pasaport hamilleri, Bağdat, Erbil, Süleymaniye, Musul, Basra ve Amman'dan İstanbul Atatürk veya Antalya Havalimanlarına gerçekleştirilen uçuşlarla Türkiye'ye gelmeleri ve diğer belli koşulları karşılamaları kaydıyla vizelerini anılan Havalimanlarında alabilir.

Ayrıntılı bilgi için dış temsilciliklerimizle irtibata geçilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim