İspanya’nın Alicante şehri yakınında bulunan 10 bin nüfuslu Sax kasabasında 1-5 Şubat tarihlerinde her yıl bir festival düzenleniyor.

Sax kasabasındaki bu festivalde turistler ve kasaba halkı ellerine Türk Bayrakları alarak geçit törenleri düzenliyor. Avrupa’da yaşayan yazarlarımızdan Ahmet Aytaç son üç yıldır bu festivale katıldığını bildirerek, Avrupa Türk Derneği ve Avrupa ADD Birliği’nin ortak girişimi ile Sax’ta bir Atatürk anıtının yapılacağını, ayrıca bu yıl ki geçit törenine Mehter takımın katılacağını açıkladı. Türkiye’den ise yoğun katılımın olacağını sözlerine ekledi.

Atatürk anıtı için yer bulunduğu ve Sax Belediyesinin bulunan yeri istimlâk edeceği açıklandı.

Öte yandan Los Turcos’un (Türkler) 100. kuruluş yılının kutlandığı ve Atatürk anıtının çevre ve park düzenlenmesi görevini üslendiği bildirildi.

Los Turcos nedir?

1906 yılında kurulan ve İspanya birinci liginde oynayan Deportivo La Coruna takımın taraftarlarına Los Turcos deniliyor. Bu İspanyolca kelimeyi Türkçeye çevirdiğimizde ‘Türkler’ kelimesi ile karşılaşıyorsunuz.

Neden Los Turcos (Türkler) deniliyor?

Anlatılanlara göre; İspanya kralı dönemin Yahudilerine yaptığı kötü muameleden dolayı, Barbaros Hayrettin Paşa Galipçe bölgesine gönderilir. Barbaros Hayrettin Paşa ve leventlerini A Corûna gençleri karşılar. Barbaros Hayrettin Paşa ve leventleri ile aralarında bir dostluk başlar. Galipçe Bölgesindeki Celta vigo bu dostluğu kaldıramaz.

Türk dostu A Corûna gençleri aşağılayıp, itibarsızlaştırmak için onlara ‘Deportivo şehrinde yaşayan Türkler’ diye isim takarlar. A Corûnalıları gördüklerinde onlara ‘Türkler gibi barbarsınız’ diyerek onlarla dalga geçerler. A Corûna halkı ise Türk olmanın gurur duyulacak bir şey olduğunu söylerler ve ‘Evet biz Türkler gibi, güçlü ve cesuruz’ derler. Los Turcos ismini alırlar. Kendileri ile alay eden Celta vigo halkını da Portekizliler ile yaptıkları işbirliğinden dolayı hain ilan ederler.

Bu iki grubun arasındaki mücadele 500 seneden fazla sürmektedir.

Bu mücadele Celta vigo ile Deportivo arasında oynanan ve Galiçya Derbisi olarak adlandırılan futbol maçlarına da yansır. 30 Kasım 2006 Fenerbahçe ve Celta vigo arasındaki UEFA kupası maçında Celta vigo taraftarları Türklere karşı duydukları nefretten dolayı tribünlerde PKK bayrağı açarak nefretlerini göstermiştir.

Editör: TE Bilişim