ICC Başsavcısı Karim Khan, video yoluyla yaptığı açıklamada, Filistin Devleti'nde yaşanan olaylarla ilgili olarak ICC'nin I. Ön Yargılama Dairesi'ne tutuklama emri çıkarma başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Başsavcı Khan, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları sonrasında elde edilen delilleri değerlendirerek, Netanyahu ve Gallant'ın savaş suçları işlediğine dair makul sebepler olduğunu belirtti. Bu suçlamalar, 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze Şeridi'nde işlenen insanlık suçlarını kapsıyor.

Netanyahu ve Gallant'a yönelik suçlamalar arasında, sivilleri aç bırakma, kasıtlı vücut yaralanmalarına veya ciddi acıya neden olma, kasıtlı öldürme, sivil nüfusa karşı saldırı düzenleme, yok etme ve cinayet bulunuyor.

Trump suikastine ilişkin 5 maddelik ön rapor! Trump suikastine ilişkin 5 maddelik ön rapor!

Ayrıca, ICC Hamas'ın üç lideri için de tutuklama kararı çıkardığını açıkladı. Bu liderler; Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Gazze'deki Hamas lideri Yahya Sinvar ve İzeddin el-Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed ed-Dayf olarak belirlendi. Bu kişilere yönelik "yakalama kararı" için de başvuruda bulunulduğu ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi