İşçi kardeşlerimizin, herhangi bir nedenle işten çıkarıldıklarında, işsiz kaldıklarında; ona buna muhtaç olmamsı ve evine bir süre daha ekmek götürebilmesi amacıyla kurulan, “İŞSİZLİK SİGORTASI FONU” Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ortak havuza devredildi.

Demek ki ülke ekonomik olarak oldukça zorda!..Bu kadar yetkinin tek kişide toplanmasının sakıncalarını söyleyip-yazmıştık.

Oysa İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerden + işverenden +devletin katkılarıyla oluşan güzel ve hayırlı bir fondu. Fonun özel bir yasası ve güzel de bir maddesi vardı:””Fon gelirleri İŞSİZLER haricinde hiçbir maksat ve amaçla kullanılamaz” diye.

İşsizlik fonunu, faizin yüksek, dövizin tırmandığı bir dönemde son 5 yıldır nasıl becerdilerse; enflasyonun altında bir konumla güya zarar ettirdiler. Oysa bu ülkenin edilmedik bir kulağının arkası, bir de İşsizlik sigortası fonunda biriken 125 milyar TL’si vardı.

İşsizlere, işsizlik anında verilmek üzere kurulan fondan: 16 yılda ancak 17 milyar liracık ödenmişti. Gerisi mi? Fonda tutulmaktaydı. Bir ara GAP’a bir miktar aktarıldığı söylenmişti; sonucu ne oldu bilinmiyor. Sayıştay’ın bir ara incelemesinde de 554 milyon liranın kayıp olduğu rapor edilmişti; onun da sonucu belli değildi.

Oysa bu 125 milyar lira faizde tutulsa, dövize yatırılsa idi, bugünkü miktar dudak uçuklatırdı. Bu parayı hazine bonosuna yatırsanız bırakın 16 yılı, sadece bir yılda bile 30 milyar lira kazanmak mümkündü ki, anaparaya bile dokunmadan bu getiri ile bile binlerce işçi kardeşimize maaş ödersin, fona gelir yazarsın.

Olmadı, yapmadılar.

Şöyle bir soru sormak olasıdır: İşsizlik Fonu, İşçi + İşveren + Devletin katkılarıyla oluşuyordu da neden işçi, işverenden daha az kesinti yapmadınız? Çok zorda olan işçi ve işverenden indir aldığın payı.

İşin garip yanı 2016 Haziran ayına kadar işsizlik maaşı başvurularına yer verilirken: OHAL döneminde bu göstergelerin yayınlanması durduruldu. Neden?

Soru: Be kardeşim işsizler açlık ve sefaletle boğuşurken toplanan bu paralarla ne yapılır?

Bildiniz mi ne yapıldığını? Bütçe açıkları kapatılır. İşsiz ve işçi aç kalmış, sefalete düşmüş kimin umurunda. Hele siyasiler günü bir kurtarsınlar da.

Parayı bundan sonra kim, nasıl idare edecek?

Ortak havuz kime bağlı? Hazineye. Öyleyse para Hazinenin oldu. Hazinenin başında kim var?

Demek ki hazine zorda, darda kalır, açık verirse: “İşsizli Fonu” devreye girecek açığı kapatacak.

Denetimi var mı, hayır?

Kimse sormaya cesaret edemez ya!.. Diyelim ki “Fondaki Para” ne oldu diye sordular, cevap gayet basit: “Hesapta duruyor” denilir ve iş biter.

Hani nerede anlı, şanlı sendikalar, seçtiğin milletvekilleri? Hiç birinden bir tepki gördün, duydun mu?

Kim denetleyecek? Hiç kimse.

Evet garip-guraba, fakir-fukara edebiyatı yapanların, möhim bir ekonomik önlem anlayışı daha devreye alınmıştır.

Hayırlı olsun. 24 Haziran akşamı, pek çok asgari ücretlinin:” Nasıl koduk?” paylaşımını hatırladıkça…

Esen kalınız.