Böbreklerimiz vücudumuzdaki zararlı maddeleri atmaya yarayan boşaltım sistemidir. Kendimize iyi bakar, sağlıklı beslenirsek böbreğimize de iyi bakmış oluruz.

Peki sağlıklı bir bünye için neler tüketmeliyiz?

-Kırmızı ve Mor Sebzeler; çilek, kızılcık, ahududu, yaban mersini,…

Magnezyum ve C Vitamini yönünden güçlü olan besinlerdir. Antioksidan özellikleri ile iltihabı azaltırlar ve böbreklerin işleyişini kolaylaştırırlar. Tercihe göre taze ya da dondurulmuş olarak tüketilebilir.

-Balık; omega 3 yağ asitleri içerir. Omega 3 yağ asitleri de vücuttaki iltihabı azaltır ve böylelikle böbrekler görevlerini rahatlıkla yerine getirebilir. Kızarmış balık yerine buharda ya da kavrulmuş balık tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

-Yumurta Akı; böbrek hastalığı olan kişilere önerilebilir özellikle. Yüksek protein içerir. Yüksek protein de böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek hastalığı olan kişiler yumurta sarısı yemekten kaçınmalıdır.

-Zeytinyağı; kalbe ve böbreklere iyi gelen bir gıda takviyesi daha. Zeytinyağı iltihaplanmayı önler. Sızma zeytinyağı normal zeytinyağından daha fazla antioksidan içerir. Günlük yemeklerde ve yemekelr için kullanılacak soslarda da tercih edilebilir.

-Sarımsak; böbrek hastalığı ve kalp hastalığı olasılığını etkili bir şekilde azaltabilen antioksidanlar ve pıhtılaşma önleyici özelliklere sahiptir. Her gün aç karnına 1-2 diş çiğ sarımsak yemek, vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini ve iltihabı büyük ölçüde azaltabilir.

-Soğan; böbrekleri temizlemeye yardımcı olan güçlü antioksidanlarla doludur. Böylelikle birçok böbrekle ilgili sağlık sorununu önlemeye yardımcı olur. Çiğ soğan, böbrek taşlarının doğal olarak tedavi edilmesine yardımcı olabilir.

-Lahana; böbreklerinize ciddi bir zarar vermeden önce serbest radikalleri parçalamaya yardımcı olan fitokimyasallarla doludur. Ayrıca, B6 vitamini (124 mcg / 100 g), C vitamini (36.6 mcg / 100 g) ve K vitamini (76 mcg / 100 g), lif (2.5 mg / 100 g) ve folik asit (43 mcg / 100 g) içerir.

Bunların tümü optimal böbrek sağlığına yardımcı olur. Bu yapraklı yeşilin minimum potasyum içeriğine sahip olduğu göz önüne alındığında, diyaliz diyetine de harika bir katkı sağlar.

-Kırmızı Dolmalık Biberler; kandaki atıkları parçalamaya yardımcı olur ve bu nedenle böbrek sağlığına katkıda bulunur. (yeniçağ)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı