Ergenlikle birlikte hormonlarımız ve fiziksel görünümümüz değişir. Bununla birlikte cinsellikle ilgili istekler, arzular ortaya çıkar. Bazı kişilerde görülen cinsellikten çekinme problemi çoğu zaman birey için bir sorun haline gelir. Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney cinsellikten çekinmenin nedenleri hakkında bilgiler verdi.

Cinsellikte çekinmenin nedenleri:

- Kişinin çevreden aldığı cinsellikle ilgili bilgiler yetersizse, ilişkisinde çekingen olmaya devam edecektir.

- Cinsellikle ilgili konuşmalarda insanlar, genelde olup biten durumları abartma eğilimindedir. Bu da bazı kişileri ürkütebilir.

- Sağlıklı cinsellikle ilgili bilgilere ulaşmada zorluk, arkadaş ve aile gibi bilgi kaynaklarının bilgilerinin de kulaktan dolma olması.

- Cinsellik alanının mahremiyeti nedeniyle soru sormanın zor olması.

- Eşler uzun süre birlikte olsalar da, karşı tarafın yanlış anlayacağını düşünerek cinsellikle ilgili soru sormaktan çekinirler.

- Kendilerine güven sorunu yaşayan insanlar doğal olarak cinsel alanda da bu sorunu yaşayacak ve çekinecektir.

- Komik duruma düşmek, cahil gibi gözükme korkusu nedeniyle çekinerek uzak dururlar.

- Cinsel sorunların diğer sağlık sorunlarından farkı olmamasına rağmen; kişiler soruna katlanmalarına rağmen, yardım almakta zorlanırlar.

- Cinsellikte çekinmenin ortadan kalkması ve kişilerin kendilerinden daha emin hareket etmeleri; ancak doğru ve gerçek bilgilere sahip olma ve partneriyle daha açık olarak konuşabilmekle mümkündür.

Editör: TE Bilişim