Devlet, milli birlik, ekonomi ve sığınmacı krizi ile karşı karşıya kalan ve yıllardır çözümsüz kalan Türk halkının demokratik iradesi, Saray'ı üzecek bir şekilde tecelli ediyor. Kamuoyu araştırma şirketlerince ortaya konulan 2023 Seçimlerinin iktidar değişikliği yılı olacağı tespitini destekleyecek yeni bir sonuç daha kamuoyuyla paylaşıldı.

Remres Kamuoyu Araştırma ve Danışmanlık şirketi, 26 bölgeyi esas alan 28 ilde 9-18 Mayıs tarihleri arasında 4806 kişi ile yüz yüze anket yöntemiyle ve  0.95 güven sınırları içinde 2,00 genel hata payı ile gerçekleştirdiği çalışması bazı şirketler tarafından 'talimat üzerine kasıtlı bir şekilde' yok sayıldığı öne sürülen Zafer Partisi'ne dair de çarpıcı bir sonuç ortaya koydu.

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ VE SIĞINMACI MESELESİ

Remres'in dikkat çeken çalışmasında önümüzdeki dönem oy dağılımı şöyle tespit ediliyor:

AK Parti - 26.8
CHP - 24.3
İyi Parti - 17.2
HDP - 8.9
MHP - 5.0
Zafer Partisi - 4.2

Kararsızlar - 10.2

Şirket, oy dağılımını paylaştığı Mayıs ayı raporunda bu verileri şu cümlelerle değerlendiriyor: 

"Anketin bizim açımızdan en dikkat çeken sonucu olarak Zafer Partisi’nin aldığı %4.2’lik oy oranını gösterebiliriz. Bunda şüphesiz ki partinin temel propaganda unsuru olarak ülkedeki sığınmacı ve düzensiz göçmen problemini başarılı bir biçimde gündeme getirebilmesi ve kamuoyunun bu konudaki hassasiyetini doğru ve etkili bir biçimde sevk ve idare edebilmesini gösterebiliriz."

SIĞINMACI KRİZİNDE EZİCİ ÇOĞUNLUK AKP'NİN TAVRINI YANLIŞ BULUYOR

Remres'in Mayıs raporunda vatandaşa yöneltilen sorulardan biri de "Hükümetin sığınmacılar ve düzensiz göçmenlerin ülkede kalmaya devam edecekleri yönündeki açıklamasını destekliyor musunuz" sorusu oldu.

Anketin katılımcılarından yalnızca yüzde 1.1'i fikrini beyan etmezken yüzde 17.7'si AKP'nin tavrını desteklediğini dile getirdi. Yüzde 81.2'lik ezici bir çoğunluk ise sığınmacıların Türkiye'de kalması gerektiği görüşüne karşı çıkıyor.

Editör: TE Bilişim