İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin anayasa değişikliği konusundaki tutumunun "olumlu ve evet yönündedir" diye açıklamasının ardından seçim kulisleri hareketlendi. İYİ Partinin açıklamaları ile referandum da gündeme geldi.

AKP, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına” yönelik düzenlemeyi içeren iki maddelik anayasa değişikliği teklifini, AKP, MHP, BBP ile bağımsız milletvekili Mehmet Fatih Şeker olmak üzere 336 milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Ancak teklifin referanduma gidebilmesi için 24 milletvekilinin daha “evet oyu” gerekiyor. Kürşad Zorlu’nun açıklamalarının ardından 37 milletvekili ile parlamentoda temsil edilen İYİ Parti’de bazı milletvekillerinin hayır oyu kullanması durumunda bile referanduma gidilebileceği bildiriliyor.

Öte yandan SP’nin 1 milletvekili, DP’nin 2 milletvekili, DEVA Partisi’nin de 1 milletvekili ile teklifi destekleyeceğine de kesin gözüyle bakılıyor. 

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin,  teklifin ocak ayında TBMM Anayasa Komisyonu’na, şubat ayında ise TBMM Genel Kurulu’na geleceğini açıklamıştı. Teklifin şubat ayı içinde genel kurula gelerek görüşülmesi ve “referandum kararının” çıkması durumunda ise Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Yasa uyarınca, teklifin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günü takip eden pazar günü referandum yapılabilecek. Teklif için TBMM’de 360 milletvekilinin “evet oyu” vermesi durumunda da 2023 seçimlerinde seçmenlerin önüne üç sandık konulacak. 

Anayasaya göre teklifin her bir maddesi TBMM Genel Kurulu’nda ayrı ayrı oylanıyor. Bu nedenle CHP’nin, teklifin “türban serbestisi” ile ilgili 1. maddesine “evet” demesi halinde, ilk madde genel kurulda geçerken “LGBT+’ya yasağı” içeren 2. maddeye “hayır” demesi ve bu maddenin tekliften düşmesi de muhtemel olasılıklar arasında yer alıyor. Bu durumda ise teklifin “türban serbestisini” içeren ilk maddesi TBMM Genel Kurulu’nda 400 milletvekili ile “doğrudan yasalaşabilir.”

TBMM’de partilerin sandalye dağılımı şöyle: “AKP 286, CHP 134, HDP 57, MHP 48, İYİ Parti 37, TİP 4, DP 2, Memleket Partisi 2, BBP 1, DEVA 1, Demokratik Bölgeler Partisi 1, SP 1, Yenilik Partisi 1, Zafer Partisi 1, Bağımsız 4.” 

Editör: Yadigar Hanım