Sosyal deneyde önce matematik sorusu gibi yöneltilen soruda 415 bin ile 5’in çarpılmasını isteyen araştırmacı, sonucu bulmakta zorlanan vatandaşlara hesap makinesi veriyor. Çıkan 2 milyon 75 bin sonucuyla ise 80 milyonu bölmelerini istiyor. Çıkan sonuç olan ‘0.025’ sonrasında şimdi size bir hediye vereceğim diyen araştırmacı, daha önce içerisine kırmızı renklendirici kattığı kanı andıran cam tüp içerisindeki suyu vatandaşa sunuyor. Şaşkın bakışlar içerisinde olan vatandaşlara durumu izah eden araştırmacı Çanakkale Zaferi’nden Afrin Operasyonu’na kadar geçen süreçteki şehit sayısının toplam 415 bin olduğunu, bir insanda ortalama 5 litre kan bulunduğunu ve bu hesaplama ile 80 milyon olan Türkiye nüfusundaki her bir kişinin güvenliği için kişi başına düşen şehitlerin kan miktarının ise 0.025 cc olduğunu ifade ediyor.

SONUCU ÖĞRENEN VATANDAŞLAR GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

İlk önce bir matematik hesabı gibi algılanan bu deneyin sonucunun; her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına düşen şehit kanı miktarını ortaya koymasına şahit olan vatandaşlardan bir çoğu yoğun duygulu anlar yaşarken, bir kısmı da göz yaşlarına hakim olamadı.

Vatandaşların hemen hepsi ne söyleyeceğini bilemediğini ifade ederek konuşmakta güçlük çekti. Vatandaşlardan bazılarından; “Bunu başka ülkede göremezsin, tüylerimiz diken diken oldu, kötü oldum, şehitler ölmez vatan bölünmez” gibi yanıtlar geldi.

Editör: TE Bilişim