Tarih : 30.04.2018
Etkinlik : Pekin Oto Fuarı

Pininfarina firmasının K350 isimli tasarımı görücüye çıkıyor bu fuarda. Oldukça ilgi çekmiş araç. Geçmiş oto dergilerine bakınca; gerek iç-dış tasarım, gerek motor gücü bakımından harika bir araç olduğu kesin. Motorun imalatına takılmayalım derim. Elektrikli motoru TÜBİTAK'taki mühendislerimiz 10 yıldan fazla oldu yapalı. Türkiye'de montaj yapan bir çok yabancı otomobil firmasının motorunu biz yapabiliyoruz zaten. Aracın elektrikli olmasının sebebi de bu zaten. Aslında bu arabayı da bizim mühendisler yapacaktı ama ne olduysa kaymağını yemek, tanıtımda ön sırada oturan TOGG montlu ağabeylere kaldı.

Burada en iğrenç konu şu; "bilemezler zaten, bulamazlar zaten, yurtdışındaki fuarları nereden bilsinler, kim araştırabilecek" diye düşünüp, halkı aptal yerine koymayı bırakın artık. Bizler de dünyayı geziyoruz. Gittiğiniz fuarlara gidebiliyoruz. Uçağa biniyor, yurtdışındaki makaleleri takip ediyor ve hatta yurtdışında firmalar kurabiliyoruz. İşte tam da bu şekilde, bu arabanın daha önce görücüye çıktığı da bulundu. Bir buçuk yıl önce görücüye çıkan bu araç beğeniliyor ve İtalyan firmayla görüşmeler başlıyor. Bir kaç ufak makyaj ve bir de sedanı tasarlandıktan sonra, ver elini Türkiye. Tarih öyle güzel ayarlanıyor ki; komik asgari ücret zammından bir gün sonra yapılıyor tanıtım. Komik zamma isyan eden asgari ücretliler bile heyecanlanıyorlar. Popüler dünyanın sahte yüzleri olan bir kısım muhalif maskeli siyasiler bile övgü dolu mesajlar veriyorlar. Riya dolu bir gün yaşanıyor anlayacağınız.

Kimse yerli otomobile karşı değil. Köprümüzün tasarımını nasıl ünlü bir Fransız mimar yaptıysa, otomobil tasarımını da dünyaca ünlü bir İtalyan firma yapabilir ama Türk mühendislerle! SAAB'ın lisansı alınmamış mıydı? Kendi mühendislerimiz çalışmayacaklar mıydı? Alsaydık tasarımı İtalyan'dan; kendi mühendislerimiz hazırlasalardı prototipi. Çin'in, 2020 yılında bu aracın çok benzerini piyasaya sürmeyeceğinin garantisi var mı? Fabrikaları hazır, iş gücü yüksek ve para var! Ancak amacınız araba üretmek değil. İşte bunu anlayamıyor kimse. Amacınız kanal açmak da değil. Amacınız yolcu uçağı yapmak da değil. Öyle olsa; tüm bunların hepsini Türk insanı 70-80 yıl önce yapmıştı zaten. Bir daha samimi bir şekilde istense, yeniden yapar bu millet!!!

Hülasa; bu milletin göz boyama gösteriler ve tanıtımlardan çok, orta ve uzun vadeli tasarruf ve kalkınma planlarına ihtiyacı var. Gelişmiş cep telefonu imal edelim. İnsan taşıyabilecek DRONE üretelim. Katma değeri yüksek teknolojilere yoğunlaşalım. Tarım ve hayvancılığı, tekrar kendimizi yetebilecek duruma getirelim. "Ya olduğumuz gibi görünelim, ya da göründüğümüz gibi olalım"