Mali'de mart ayında silahlı gruplar tarafından kaçırılan ve ekim ayında serbest bırakılan muhalefet lideri Soumaila Cisse, koronavirüs nedeniyle 71 yaşında hayatını kaybetti. Cisse'nin Sözcüsü Nouhoum Togo, Cisse'nin dün gece Fransa'nın başkenti Paris'te öldüğünü belirtti.

Mali’de 29 Mart’taki genel seçimler öncesi kampanyasını sürdüren ana muhalefet partisi Cumhuriyet ve Demokrasi Birliği (URD) lideri Cisse ve 11 kişiden oluşan ekibi, 25 Mart'ta Sarafere kentinden Koumaira'ya doğru yola çıktıkları sırada silahlı kişiler tarafından saldırıya uğramıştı.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE 2 LİDER HAYATINI KAYBETTİ

Esvatini Başbakanı Ambrose Dlamini’nin de geçen hafta koronavirüs nedeniyle 52 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Dlamini görevdeyken salgından ölen ilk dünya lideri oldu.

Doğu Afrika ülkesi Burundi'nin Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza da 8 Haziran’da koronavirüs nedeniyle 56 yaşında hayatını kaybetmişti.

"ÇÖLDE ORADAN ORAYA SÜRÜKLENDİM"

Alıkonulduğu sürenin büyük bir kısmını çölde geçirdiğini ve yaklaşık 20 kez yer değiştirdiğini vurgulayan Cisse, "Sahra çölünde adeta oranda oraya sürüklendim." demiş, Cisse, kendisini kaçıranları tanımadığını ve kendisiyle serbest bırakılan Fransız insani yardım gönüllüsü Sophie Petronin ve 2 İtalyan vatandaşını da bu sürede hiç görmediğini belirtmişti. 

Mali'de 18 Ağustos'ta yapılan darbeyi de radyodan öğrendiğinin altını çizen Cisse, kendisine destek gösterileri de dahil Mali'de olup biten her şeyden radyo aracılığıyla haberdar olduğunu söylemişti. 

NE OLMUŞTU?

Mali'de, 29 Mart'ta düzenlenen genel seçimler öncesi kampanyasını sürdüren ana muhalefet partisi URD lideri Cisse ve 11 kişilik ekibi, 25 Mart'ta Sarafere kentinden Koumaira'ya doğru yola çıktıkları sırada silahlı kişilerin saldırısına uğramıştı. Saldırıda Cisse'nin koruması öldürülmüş, ekipten 2 kişi de yaralanmıştı. Cisse, o tarihten beri esir tutuluyordu.

8 Ekim'de, Cisse ve Fransız insani yardım görevlisi Petronin ile Nijer'de 2018'de kaçırılan İtalyan vatandaşları Nicola Chiacchio ve rahip Pier Luigi Maccalli de serbest bırakılarak Mali'nin başkenti Bamako'ya getirilmişti.

Editör: TE Bilişim