Doğuştan sağ kulağı olmayan 6 yaşındaki Sude Aslanoğlu'na kendi kıkırdaklarını kullanarak normale benzeyen yeni bir kulak yapıldı. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mutaf tarafından yapılan operasyonda, Sude yeni kulağına kavuştu. Prof. Dr. Mehmet Mutaf, düzenlediği basın toplantısında, dünya genelinde her 6 bin bebekten birinin mikrokulak denilen hastalık nedeniyle bir ya da iki kulağı gelişmemiş olarak dünyaya geldiğini söyledi. Mutaf, "İnsanın kendi dokularından yeniden kulak yapımı için bir arayış söz konusu ve hali hazırda bir çok yöntem deneniyor. Ancak başarısız çok sayıda operasyon da yapılıyor. Bu operasyonlardan iyi sonuçlar alabilen cerrah sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Kulaklarımız taklit edilmesi neredeyse imkansız, karmaşık 3 boyutlu yapıları itibarıyla, vücudumuzdaki 'yapımı en zor organlar' grubunda." dedi.

Hiç benzemeyen dokusal materyalleri kullanarak kulak yapmanın zorluğuna dikkat çeken Mutaf, şunları kaydetti: "Ameliyat için tercih ettiğim yaş 6, yani okula başlamadan hemen önce. Bunun için 2 aşamalı bir cerrahi gerekiyor. Genellikle ilk seansta göğüs kafesinden alınan kaburga kıkırdakları şekillendirilerek bir kulak çatısı oluşturulur. Daha sonraki seanslarda kulağın ayrılması, kulak deliği açılması ve yedek olarak ayırdığımız kıkırdak parçaları kullanılarak bazı kısımlara ek yapılması gibi işlemler gerçekleştirilir. Eğer hastalık iki taraflı değil ise sağlam kulağı model olarak alıyoruz. 2 kulağı olmayan çocuklarda ise kulağı güzel olan bir ebeveynin veya kardeşin kulakları modelleniyor. Uyguladığım bu yöntemle model olarak aldığımız kulağa çok benzer kulaklar yapabilmekteyiz."

Küçük Sude'nin kalp damar cerrahı olan babası Yavuz Arslanoğlu ise Prof. Dr. Mutaf'a teşekkür ederek "Kızım için muhteşem bir sonuç alındı. Bir cerrah olarak en büyük mutluluğum, yurt dışına gitmeye gerek kalmadan ülkemizde böyle bir başarılı sonucun alınmış olmasıdır." diye konuştu.

Kızının ameliyat sonrası sürekli aynaya baktığını söyleyen anne Aysen Aslanoğlu da ameliyat öncesinde kızlarının sıkıntı yaşamaması için uzmandan psikolojik destek aldıklarını dile getirdi.

Ameliyatla sağ kulağına kavuşan Sude ise çok mutlu olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilişim