600 bin kişi tedavi olmazsa siroz olacak

Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon Hepatit B taşıyıcısı varken, bunların yaklaşık yüzde 90’ı tedavi görmüyor. Uzmanlar tedavi olunmaması halinde 600 bin kişinin siroza yakalanabileceğini söylüyor.
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koruk, Türkiye’deki yaklaşık 3.5 milyon Hepatit B taşıyıcısından en az 600 bininin mutlak tedaviye ihtiyacı olduğunu söyledi. Buna karşın yalnızca yaklaşık 60 bin hastanın tedavi gördüğünü belirten Koruk, “Tedavi olması gerekip de olmayanların oranı yüzde 90 civarında. Tedavi olmayanlardan her yıl yüzde 3-5’i, siroza doğru gider. Ortalama 9- 10 yıl içinde de siroz olur” dedi. 

Tarama yapılmalı
Türkiye’de tam olarak kaç kişinin siroz hastası olduğuna ilişkin net bir bilginin bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Koruk, şunları söyledi: “Siroza yol açan en büyük hastalık gruplarından birisi kronik Hepatit B hastalığıdır. Aile hekimlerinin ve uzmanların bazı tarama testleriyle bu hastaları ortaya koyması lazım. Çünkü hastalık siroz aşamasına gelinceye kadar ciddi belirti vermediği için, çoğu zaman hastalar hasta olduklarını bilmiyor. Ayrıca, Hepatit C, alkol tüketimi, genetik ve metabolik bazı karaciğer hastalıkları, safra yolu hastalıkları ve karaciğerin damarlarıyla ilgili hastalıklar da sirozda önemli rol oynuyor. Bu hastalığa karşı en azından yılda 1 kez bile olsa sağlık kontrolünden geçilmeli. Burada karaciğer fonksiyon testlerinin yapılması gerek.”

Editör: TE Bilişim