Kımızın Faydaları Nelerdir?

Kımızın Faydaları hakkında sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir. At Sütü Kımız Şifa Küpü yazısını sadece bilgi edinme amaçlı kullanınız ve sağlık sorunlarınız için vakit kaybetmeden doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Mayalanmış kısrak sütü olan kımız Orta Asya Türk toplumlarında çok eski bir tarihe sahiptir. Ekşitilmiş kısrak sütü olan kımızın püf noktası mayasından gelirmiş. At çiftliklerinde yapılan kımızın hazırlanması da uzmanlığı gerektiren bir is. Kımızın ayrıca birçok hastalığı iyileştirdiği belirtiliyor. Geleneksel kazak mutfağının aşçılık mi»ı gelenekleri yüzyıllar önce oluşmuştur. “Dastarhan” denilen kazak sofrasında pek çok sütlü yemekler yer almaktadır. Yani, kazak kültürü için et ve sütten hazırlanan çorbalar çok önemlidir. Kazak mutfağında at eti en önemli yiyecek olmasıyla beraber, “kımız” olarak adlandıran at sütüne de kazaklar çok düşkün. Atalarının başlattığı gelenek doğrultusunda bugüne kadar çok yaygın içecek sayılan at sütünü şifa niyetine de kullanıyorlar. Ve de tip uzmanlarının yaptıkları araştırmalara göre, kımız’ın birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Hem de dünya bilim adamları, ati evcilleştiren ve at sütünden özel içecek yapan millet kazaklar olduğunu anlatırlar.

KIMIZ NEDİR? NASIL HAZIRLANIR?

Mayalanmış kısrak sütü olan kımız Orta Asya Türk toplumlarında çok eski bir tarihe sahiptir. Ekşitilmiş kısrak sütü olan kımızın püf noktası mayasından gelirmiş. Genel olarak at çiftliklerinde yapılan kımızın hazırlanması da uzmanlığı gerektiren bir iş. Kısrağı genellikte hanımlar sağıyor. Kısrağın sütüne “savmal” adı verilir. Savmal ağaçtan yapılmış “saba” adı verilen yayıkta mayalanıp dört beş bin kere çalkalanarak fermente ediliyor.

Ve en iyi maya olarak eski kımız kullanılır. Kımız yıl mevsimine bağlı olarak ta hazırlanır. Örneğin, sonbahar aylarında kımız ağzı iyice kapatılmış bir şeşe içinde saklanır. Yaz aylannda ise, eski kımız’ayüksek oranda yukanda yazdığımız “savmal”, yani taze kısrak sütü katılır. Sonra ılık bir yerde bütün gün boyunca, 24 saatten fazla bekletilir, ikinci gün buna gerektiği kadar daha taze kısrak sütü katılır. Normal olarak, bundan üç veya dört gün sonra bakteriler üremeye başlar. Kımızın çeşitli türlerini yapmak için bazen birkaç gün bekletilir.Bunun gibi zahmetli işlemden sonra elde edilen beyazımsı bir sıvı – yani, kımız hazır oluyor.

Böylece, kısrak sütü az-çok köpüklü, mayhoş lezzetli, güzel kokulu, keyif verici bir içki biçimini alır. Geleneksel içecek olarak tanılan kımız’ın sağlık açısından faydalı olduğu anlattık. Kımızın yararlı ve şifalı bir içecek olduğu çok eski zamanlardan veri söylenir.

Kısrak sütü A, B ve C vitaminleri açısından insan sağlığı için faydası çok. Ve “inek sütünden daha çok farklılığı anlatılır. Kısrak sütünün yağı az, şekeri çoktur. Verem, mide, bağırsak, böbrek ve kalp hastalıklarına iyi gelir. Kımızın çeşitli minerallere zenginliği uzmanların anlattıklarına göre, özellikle kalsiyum ve fosfor yüksek orandadır. Buna ek olarak, kısrak sütünün birçok özellikler bakımından anne sütüne benzerlik gösterdiğini de söylüyorlar. Hatta hastalan bu yolla tedavi eden sanatoryumlar da var.

KIMIZIN TADI NASIL?

Kımızın tadı mayhoş lezzetli, kokusu ekşi peynir suyunu andırır. Kımız yapan uzmanlar kımızı taze-taze içilmesi gerektiğini anlatırlar. Açlıüı gideren de bir özelliği var. Kazakların kımız hazırlamakta uzmanlaştığını onların yaptığı birçok kımız çeşitlerinden anlayabilirsiniz. Mesela kımızın “Uviz kımız”, “Sankımız”, “Tünemelkimiz”, “Sirge cıyar kımız” gibi türleri mevcut.  Kımızı en çok üreten ve tüketen ülkeKırkız ve kazakların olduğu bilinmektedir. Kazak at çobanları atın her otu yemediğini, her suyu içmediğini söylüyorlar. Buna ek olarak, kımız için süt alınacak kısraklarda bazı nitelikler aranır. Yani her kısragün sütünden kımız yapılmaz. Kımız için süt alınacak kısragün en az iki kere doğum yapmış olması gerekir. Kımız sütü alınacak kısrak temiz ve ayrı tutulmalı.

Editör: TE Bilişim