Ruhsatsız, kesime elverişli olmayan, halk sağlığını tehdit edecek nitelikte gıda üretiminde bulunan, kesim yapılan gecekondu mühürlendi. Gecekondunun duvarında "Genç Tavukçuluk", 'Veresiye Teklif Etmeyiniz' yazıları ile karikatür dikkat çekerken, canlı tavukların bir odaya dolduruldukları; kesilmiş tavukların ise tahta raflar üzerine sıralandığı görüldü. 


TAVUK GECEKONDUSU
Gelen ihbar üzerine harekete geçen zabıta ekipleri, kesimin tavuk pisliği, kan ve talaş yığınları arasında küçük bir odada yapıldığını gördü. Yapılan incelemelerde ekipler, toptan satın alınan tavukların hijyen kurallarına uyulmadan, sağlıksız koşullarda, ruhsatsız olarak parçalara ayrıldığı ve çeşitli iş yerlerine satıldığını belirledi.

"DÜĞÜNÜMÜZ İÇİN KESTİK!"

Çalışanlar, satış yapmadıklarını kendi düğünleri için tavuk alıp kestiklerini iddia ettiler. Kaçak kesimhanenin kapatılacağını öğrenen tavukçular, belediye ekiplerine tepki gösterdi. Bu koşullarda yapılan kesimin halkın sağlığını tehdit edeceğinin söylenmesi üzerine, satıcılar “Ben de yiyorum çocuklarım da yiyor. Bu zamana kadar hiç zehirlenme şikayeti bize gelmedi” diyerek itiraz ettiler.
 

 

Sağlıksız koşullarda kesilen tavuklara imha edilmek üzere el koyan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, canlı halde bulunan tavukların da uygun olan bir mezbahaya gönderilmek üzere işlem yapılmasına karar verdi. Kesim yapılan gecekondu mühürlenerek kullanıma kapatıldı.

Halkın sağlığı ile oynayanları affetmeyeceklerini dile getiren Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Yenimahalle Belediyesi olarak işini düzgün yapan esnafın yanındayız, halk sağlığı ile oynayanların ise karşısında olmaya devam edeceğiz. İşine, mesleğine sahip çıkan ve halk sağlığına önem veren esnaf ile merdiven altı üretim yapan esnaf bir olamaz. Yenimahalle’de kimse halkın sağlığıyla oynayamaz” dedi.
 
ŞÜPHENİZ VARSA ALO 174'Ü ARAYIN
Yenimahalle İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise vatandaşları sağlıklı gıda tüketimi konusunda uyardı. Yetkililer, et ve et ürünleri başta olmak üzere, tüm gıda ürünlerinin ambalajlı olması gerektiğine dikkat çekerek, "Üzerinde üretim ve son kullanma tarihi bulunmalı. Tarihi geçmiş gıdalar tüketilmemeli. Ayrıca saklama koşullarına uygun olarak, saklanıp saklanmadığına da dikkat edilmeli. Et, süt, yumurta, yoğurt, ayran, tereyağı gibi gıdalar uygun ısılarda saklanmaz ise çabuk bozulur. Dolayısıyla bir ürünün üzerinde etiketi olması yetmez; markette, bakkalda nasıl saklandığı da önemlidir" dediler.

Yetkililer, vatandaşın şüphe duyduğu gıdalar konusunda Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'nin her yerinden ücretsiz olarak aranabilen ALO GIDA 174 telefonunu arayarak, ihbarda bulunabileceklerini vurguladılar. Her şikayetin mutlaka değerlendirildiğini belirten yetkililer, vatandaşı "Her tüketici aynı zamanda bir Denetçidir" sloganına uygun olarak, şüphelendikleri konuda ihbarda bulunmaya, bilinçli tüketici olmaya davet ettiler.
 
Hürriyet

Editör: TE Bilişim