Ege Üniversitesi (EÜ) Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, ileri evre beyin tümörleri için başlatılan yeni kanser aşısı çalışmalarını yeterli kaynak veya bağış bulamadıkları için durdurmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Prof. Dr. Haydaroğlu, yaptığı açıklamada, insan ömrünü 10 yıla kadar uzattığı bilinen immünoterapinin tedavide yeni umutlar vadettiğini söyledi. İmmünoterapiye örnek olarak "kanser aşılarını" gösteren Haydaroğlu, Ege Üniversitesi bünyesinde de ileri evre beyin tümörleri konusunda aşı çalışmaları başlattıklarını ifade etti. Beyin tümörlerinin en ölümcül tür olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Haydaroğlu, "Kanser aşılarıyla ilgili direnç mekanizmalarını araştırdık ve çok iyi sonuç vereceğini düşündüğümüz farklı yöntemler üzerinde çalışmalara başladık" dedi.

YAŞAM SÜRESİNİ UZATMAK

Amaçlarını beyin tümörü vakalarında sağ kalım oranlarını yükseltmek, yaşam süresini uzatmak ve hastalara daha kaliteli yaşam sunmak olarak açıklayan Haydaroğlu, şöyle devam etti:
"Açıkçası bizim kanser aşılarıyla ilgili başladığımız bir çalışmamız vardı. Çok ayrıntıya giremeyeceğim. Destek bulamadığımız için sekteye uğramak durumunda kaldı. Çok iyi noktalara gelmiştik. Birçok ön araştırmalarımız olmuştu. Kanser immünoterapisinde yeni hedefler belirleyip kombine tedaviler üzerine ilerliyorduk."
İleri evre beyin tümörlerine ilişkin çalışma kapsamında bir laboratuvar kurulması gerektiğini, ilk etapta 1 milyon liralık bütçeye ihtiyaç duyduklarını söyleyen Haydaroğlu, yeterli kaynak veya bağış bulmaları durumunda yeni kanser aşısı çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Gelişmiş ülkelerde kanser araştırmaları için büyük bütçeler verildiğini, bağışlar yapıldığını anlatan Prof. Dr. Haydaroğlu, şunları kaydetti: "Dünyada kansere birçok firma bağışlar yapıyor ama biz dışarıdan destek bulamıyoruz. Bizim ülkemizde devletin verdiği bir takım olanaklarla, üniversitelerin küçük bütçeleriyle sarf malzemeleri alıyoruz. Büyük çaplı araştırmalar yapamıyoruz. Başlattığımız çalışmaların devamını getiremiyoruz. Biz hep ABD'de, Avrupa'da ne yapılmış onlara bakıyoruz, onları tekrarlıyoruz. Kafamızdaki düşünceleri hayata geçiremiyoruz."

 

Editör: TE Bilişim