~~Krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan kefirin uzun yaşamının sırrı olduğu söyleniyor.
Yaklaşık 30-50 çeşit değişik bakteri ve maya türünün bulunduğu kefir taneleri sütün içinde kaldıkça büyüyor ve çoğalıyor.
Peki kefir nasıl mayalanır ve faydaları nelerdir?
Kefir süte kefir tanecikleri katarak mayalanır. Bu tanecikler 8-10 mm çapında karnıbahara benzeyen ufak partiküllerdir.
Sütünüz sıcaksa 25 dereceye düşmesini bekleyin. Sonra sütünüzü cam kavanoza aktarın. Sütünüz soğuksa ılıtmanıza gerek yok, oda sıcaklığına gelince mayalanma kendi kendine başlayacak.
Önceden temin ettiğiniz sütün veya suyun içinde bulunan kefir tanelerini plastik tel süzgeçten süzün. Taneleri su ile yıkamadan tahta kaşık kullanarak süte ekleyin. Kapağını kapatın, bir havlu ile sarıp karanlık bir oda dolabına koyun.
Normalde 1 litre süte 15-20 gram ceviz kadar kefir tanesi yeterli olur. Nohut kadar kefir de mayalar ama aynı miktar sütü mayalaması sadece daha uzun sürer.
Kefir hazır olunca yine plastik tel süzgeçten geniş bir kaba süzün.
Kefir mayasını yıkamadan yeniden taze süte atın, hemen tekrar mayalayabilirsiniz.
Kefir mayanızı bir süre kullanmayacaksınız üstünü kapatacak kadar süte veya içme suyuna koyarak cam kapta 10 gün kadar buzdolabında saklanabilir.
Eğer uykuya geçmişlerse ılık sütle tekrar canlandırabilirsiniz, ancak beklettikten sonraki ilk bir-iki mayalanmayı tüketmemek tavsiye ediliyor.
Süzülmüş kefiri cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayıp birkaç günde tüketebilirsiniz. Tatlımsı tadı sevenler tüketirken biraz sütle karıştırabilir.
Kefirin faydaları nelerdir?
 

Editör: TE Bilişim