Hollanda'nın Utrecht kenti yakınlarındaki bir tavuk çiftliğinde ortaya çıkan ve insalara bulaşma potansiyeli olan H5N8 türü kuş gribi virüsünün Belçika, Fransa ve İtalya'yı da tehdit ettiği açıklandı.

Virüsün Asya kaynaklı olduğu ve göçmen kuşlar yoluyla Avrupa'ya taşındığı düşünülüyor.

Avrupa Komisyonu, insan sağlığı için tehlikeli olan virüsün güneye uçan kuşlar vasıtasıyla Belçika, Fransa ve İtalya'ya da taşınacağı uyarısında bulunuyor.

Salgın nedeniyle Hollanda genelinde Pazartesi

gününden itibaren 72 saat süreyle canlı hayvan taşınması yasaklandı.

 

Virüsün ortaya çıktığı Hekendorp köyü civarındaki 14 tavuk çiftliğinde de araştırma başlatıldı. Araştırmanın Salı sabahı sonuçlanması bekleniyor.

Hollanda Gıda ve Tüketici Kurumu, Hekendorp köyünde H5N8 virüsü görülen çiftlikteki 150 bin tavuğun itlafının tamamlandığını açıkladı.

Öldürülen tavuklar, özel bir ekip ve araçlar tarafından Salı günü taşınacak. Gıda ve Tüketici Kurumu'na göre, itlaftan çok, ölü tavukların taşınması sırasında virüsün diğer çiftliklere bulaşmaması da önemli. Bu nedenle taşıma için yoğun önlemler alınacak.

Hekendorp köyünün bağlı olduğu Oudewater Belediyesi, "acil durum" ilan etti. Virüsün bulunduğu çiftlik ve çevresinde 3 hafta boyunca canlı hayvan, yumurta ve tavuk gübresi taşınması yasaklandı.

Hollanda'da çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için kurulan ve "çocuk çiftliği" adı verilen küçük çaplı hayvanat bahçeleri de Çarşamba öğleden sonraya kadar kapatıldı, ülke genelindeki bütün hayvanat bahçelerinde kanatlı hayvanlar da kafeslerinde tutulacak.

Komisyon'dan Hollanda'ya kısıtlama

Avrupa Komisyonu'nun yıllık 6 milyar yumurta satışı olan Hollanda'ya bu konuda kısıtlama getirmesi bekleniyor.

Kuş gribi, geçen hafta Almanya'nın kuzeyindeki bir hindi çiftliğinde görülmüştü. Çiftlikteki 31 bin hindi itlaf edilmişti.

Uzmanlara göre, kuş gribi virüsün bir kez ortaya çıkması, bunun devamının geleceği anlamını taşıyor.

Editör: TE Bilişim