Sosyal paylaşım siteleri üzerinden Sağlık Bakanlığı logosu kullanılarak reklam ve ilan halinde verilen ücretsiz sigara bıraktırma duyurularının dolandırıcılık faaliyeti olduğu ortaya çıktı. Alo 171 Sigarayı Bırakma Hattı yetkilileri, bu yöntemle ilaç satmaya çalışan dolandırıcılara karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi. Sağlık Bakanlığı’nın ilaç satmak gibi bir uygulamasının bulunmadığı belirtildi. 

Son zamanlarda dolandırıcılar, Alo 171 Sigara Bırakma hattının ve Sağlık Bakanlığı’nın logosunu kullanarak ilaç pazarlama yöntemine başvuruyor. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın bir uygulamasıymış gibi ilan veren dolandırıcılar, sigarayı bırakmak isteyenlerden formu doldurmasını istiyor. Formda kişinin kişisel bilgileri ve telefonu yer alıyor. Bir süre sonra formu dolduran kişi aranarak, sigarayı bırakması konusunda kendisine yardımcı olunacağı ancak ilk aşamada ilaç kullanılması gerektiği vurgulanıyor. Kredi kartı ya da peşin olarak kargo ile gönderilecek ilacın ücretinin ödenmesi isteniyor. Ayrıca daha sonra psikolojik, gerekirse klinik hizmetler verileceği belirtiliyor. 

Alo 171 Hattı yetkilileri Sağlık Bakanlığı’nın kesinlikle böyle bir uygulamasının olmadığını belirterek, vatandaşların bu ilanlara rağbet etmemelerini istedi. Konuyla ilgili hukuki süreç de başlatıldığını aktaran yetkililer, Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaç halinde vatandaşları hastanelere yönlendirdiğini, bu hastanelerde doktorlar gerek görürse kişiye ilaç yazdığını anlattı. Ayrıca sağlık güvencesi olanların bu ilaçları ücretsiz aldığını söyledi. 

Editör: TE Bilişim