Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Türkiye’de böbrek nakli için bekleyen 22 bin 159 hasta olduğunu bildirdi. Organ bekleyen hastalar içerisinde böbrek nakli bekleyenlerin ilk sırada yer aldığını belirten Kaplan şeker ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar sonucunda oluşan böbrek yetmezliğinin her geçen gün arttığını kaydetti.

3-9 Kasım arasının Organ Bağışı Haftası olduğunu hatırlatan İl Müdürü Kaplan, bütün vatandaşların organ bağışına katılımını gönülden desteklediklerini söyledi. Kaplan, “Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artmasıyla bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler, ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini farkedebiliyoruz.” dedi. Türkiye’de 28 bin 260’ı aşkın kişinin, hayatını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu belirten Metin Kaplan, “Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybediyor. Yine şeker hastalığı, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle böbrek yetmezliği, her geçen gün artan vaka sayısıyla ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün ülkemizde böbrek nakli için bekleyen 22 bin 159 hastamız vardır.” diye konuştu.

2013 Haziran ayında Türkiye genelinde Manisa’nın, organ bağışçı sayısında 200 kişiyle 18. sırada olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Kaplan, "Bağışla Hayata Bağlan" projesi kapsamında yapmış oldukları faaliyetler sonucunda, kamu kurumları arasında şu an itibariyle 7 bin 826 bağışçıya ulaşarak beşinci sıraya yerleştiklerini belirtti. Kaplan, 5 bin 469 bağışçı sayısıyla Sağlık il müdürlükleri arasında da 13. sıradan ikinciliğe yükseldiklerini kaydetti. 2015 yılında Türkiye genelinde beyin ölümü sayısının bin 612, donör sayısının 376 olduğu bilgisini veren Kaplan, “İlimizde ise beyin ölümü sayısı 15, donör sayısı 4’tür. Ülkemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına ve organ bağışının artmasına katkıda bulunmayı amaçladık. Bu kapsamda 2015 yılı içinde çeşitli çalışmalar yaptık. Amacımız, organ bağışında bulunanların sayısını daha da yükselterek, organ ve doku bekleyen hastalarımıza en kısa zamanda organ ve doku naklinin gerçekleştirilmesinin sağlanmasına katkıda bulunmak.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim