Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Hayrettin Mutlu, Kurban Bayramı'nda günde yaklaşık 1 kilograma yakın tüketilen kırmızı etin kolesterol seviyesini olumsuz etkilediği konusunda uyarıyor. Et tüketiminde etin pişirilme tekniğine dikkat çeken Dr. Dyt. Hayrettin Mutlu, kızartma ve kavurma metotlarından uzak durulması gerektiğini belirtiyor. Dr. Dyt. Hayrettin Mutlu, “Yağda kızartılmış ve çok yağ ile muamele edilmiş etler yağ alımını artırıyor. Bu sebeple mümkünse etin ızgara veya haşlama usulü pişirilerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Pişirme sırasında kuyruk yağı veya tereyağı gibi doymuş yağlar kesinlikle kullanılmamalı. Etin zaten yapısal olarak içerisinde bulunan yağ oranı yemeğin lezzeti için yeterli olacaktır.” diye konuşuyor.

Etin yanında taze yeşillikli salata tüketin

Kolesterol emilimini azaltması için etin yanında salata tüketilmesini tavsiye eden Dr. Dyt. Mutlu, salatanın en iyi posa kaynaklarından biri olduğunu söylüyor. Et yanında salata tüketmenin bir başka faydasının da etin doğasında bulunan yağın salatadaki yağ ile emilebilen vitaminlerin emilimini artırmak olduğunu ifade eden Dr. Dyt. Hayrettin Mutlu, “Salata ve etin birlikte tüketimi, hem etin zararından bizi koruyor hem de salatadan daha çok vitamin elde etmemizi sağlıyor. Özellikle mevsime uygun taze yeşillik, sebze ve meyvelerden hazırlanmış salataları tercih etmeliyiz. C vitamini içeren sebzelerden oluşan salatalara sofralarda yer verilmeli. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka gibi besinler bol miktarda C vitamini içerdiğinden bu sebzelere ağırlık verilebilir. Ayrıca kurban etinin bol limon eklenmiş salata ve sebzelerle birlikte tüketiminin hazmı da kolaylaştırdığı unutulmamalıdır.” diyor.

Çözülen eti tekrar dondurmayın

Kesilen kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının da sağlık açısından çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Dyt. Hayrettin Mutlu, eti dinlendirmenin şart olduğunu söylüyor. Etlerin çok çabuk bozulabileceğini belirten Dr. Dyt. Hayrettin Mutlu, uygun koşullarda dondurucuya konulan etin uzun süre saklanabileceğini aktarıyor. Etlerin derin dondurucuda -18 derecede uzun süre saklanabileceğini belirten Dyt. Mutlu, “Buna karşın -2 derecede en fazla bir hafta bekleyebilir. Donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım mikroorganizmaların üremesine neden olur. Bu nedenle çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerekir. Hemen pişirilmeli. Kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanması gerekiyor.” bilgilerini veriyor.

Editör: TE Bilişim