Konya'nın Selçuklu İlçesi Yeni İstanbul Caddesi Piri Reis Parkı’nda 5 Şubat 2020’de sevgilisi Ayşe Dırla’yı (35) döven Özgür Duran’ı (32) engellemeye çalışan, ancak çıkan arbedede Duran’ı kalbinden bıçaklayarak ölümüne sebep olan Kadir Şeker, bugün yeniden hakim karşısına çıktı. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘kasten adam öldürme’ suçlamasıyla yargılanan Kadir Şeker’e, ömür boyu hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, suçun ‘haksız tahrik’ altında işlendiğine kanaate getirerek cezayı önce 15 yıla, daha sonra Kadir Şeker’in duruşmadaki iyi halini gözeterek 12,5 yıla indirmişti. Savcılık itirazı ve sanık avukatlarının başvurusu ile olarak istinaf mahkemesine daha sonra Yargıtay'a giden dosya, son olarak Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi'ne gitmişti. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, Kadir Şeker’e verilen cezayı yüksek bularak kararı bozdu.

Kararda, ‘haksız tahrik’ indiriminin, haksızlık içeriğinin ulaştığı boyut dikkate alınarak, asgari düzeye yakın bir ceza olması gerektiği vurgulandı.

Yargıtay’ın kararı sonrası tutuklu sanık Kadir Şeker, Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmaya başladı. Mahkemede Kadir Şeker, annesi Zeliha Şeker, ağabeyi Hidayet Şeker, öldürülen Özgür Duran’ın babası Cengiz Duran, annesi Mübeyyen Duran ve kardeşi Niyazi Remzi Duran ile taraf avukatları hazır bulundu.

Duruşmada  Söz verilen Kadir Şeker, "Ben oraya kadının yardıma ihtiyaç duyduğunu düşündüğüm için gitmiştim. Bıraksaydı, evime gidecektim. Yanından uzaklaşmışken maktul bana saldırdı, boğazıma sarıldı. O an bilincimi kaybedeceğimi düşündüm. Olay nedeniyle pişman ve üzgünüm. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

İddia makamı duruşmada açıkladığı mütalaasında, Şeker'in "haksız tahrik altında kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını, "Haksız tahrik" indiriminin en üst sınırdan uygulanmasını ve Şeker'in tahliye edilmesini talep etti.

Mahkeme Kadir Şeker’e verilen cezayı 10 yıl 10 aya düşürdü. Mahkeme ayrıca Şeker’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Editör: Yadigar Hanım