Hindiba otonun faydaları için uzun yıllardır birçok farklı yerde tüketilen şifalı bir bitkidir. İçinde bulunan inülin maddesi faydalı bakteri sayısı çoğaltarak prebiyotik etki gösterir. Böylece sindirim sistemi daha sağlıklı çalışır. Ayrıca diyabet, kanser, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu söylenmektedir.

Karaciğeri güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Eski dönemlerden beri bu bitki tedavi destekleyicisi olarak kullanılmaktadır. İbn-i Sina’nın hindiba otu faydaları ile ilgili yazıları mevcuttur. Bu yazılarda hindibalı su ile cilt yıkanırsa daha sağlıklı olacağından, tüketilmesinin de karaciğere faydalı olduğuna kadar çeşitli bilgiler bulunmaktadır.

Öncelikle hindiba ne demek diye soranlara kayıtlarda bulunan ilk bitkiler arasında olduğunu söyleyelim; yani oldukça eski bir geçmişe sahiptir, ismi de Arapça kökenlidir.

Güneğik ve yabani hindiba gibi farklı isimlerle anılan hindiba bitki bilimi yani botanikte bileşikgiller ailesinde yer almaktadır.

Karahindiba (radika) ile birçok benzerlikleri olsa da farklı bitkilerdir. Karahindibağın çocukların oynamayı sevdiği ve üfleyince dağılan pamuksu topçukları birçok müziğe ve sanatçıya da ilham olmuştur.

Hindiba bitkisi ülkemizde özellikle Anadolu bölgesinde yol kenarı, bayırlar, ekilmemiş araziler gibi farklı yerlerde yabani bir ot türü olarak türeyebilmektedir. Kendi kendine döktüğü tohumlarla da geniş alanlara yayılabilen bir türdür.

AZ BİLİNEN 10 ÖZELLİĞİ

Kozmetikte yararlanılan bir bitki olan hindiba cildi tazeleyip, yenilemeye yardımcı olur.
Karaciğer rahatsızlıklarının ve safra kesesi sorunlarının tedavisine yardım eder.
Kanı temizler, idrar ve ter atımını kolaylaştırarak vücudun canlanmasını sağlar. Böylece toksinler atılır ve vücut direnci artar.
Reflü, mide yanması ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarınız için de hindibadan faydalanabilirsiniz.
Hindibanın doğal lifli yapısı tüm sistem sağlığına iyi gelir.
Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kalp krizi riskini azaltır.
Kireçlenme sebebiyle oluşan ağrılarınızı hafifletmek için hindiba çayı içebilirsiniz.
Bitkinin kaygı ve stresi azaltıcı etkisinden faydalanabilen bazı kişiler akşamları hindiba çayı içerek biraz daha iyi uyuyabilmektedir.
Kanser oluşumuna karşı önleyici olarak önerilen bitkiler arasında yer almaktadır.
Tokluk hissi yarattığı için zayıflamak istiyorsanız diyet listesine hindiba çayını ekleyebilirsiniz.
Şeker hastalığı olanlar için şeker dengeleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

ZAYIFLATIR MI?

Hindiba otu faydaları arasında zayıflamayı kolaylaştırıcı etkisi yer alır. Hindiba çayı ve hindiba kahvesi direkt olarak zayıflamayı sağlamasa da etkileri ile dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı olur. Bu etkileri şöyle sıralayabiliriz:
Ödem atılmasına yardımcı olur.
Uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Hindiba kahvesi yenen yemeklerin sindirimini kolaylaştırır.
Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi destekler.

Editör: TE Bilişim