Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) haftasonunda benzin fiyatlarına yansımasının ardından iğneden ipliğe yeni zamlar gündeme geldi. ÖTV'deki artış ile akaryakıt ürünlerine gelen yüzde 20'lik artışın piyasaları nasıl etkileyeceği merak ediliyordu. Döviz ve altın, haftanın ilk gününü zirve yaparak açtı.  

Küçük yatırmcının güvenli liman olarak gördüğü altında küresel piyasalarda fiyatlamalar devam ederken, altın iç piyasada rekor üstüne rekor kırıyor. Gram altın, sabah saatlerinde 1.655 ile seviyesini görerek yeni zirve yaptı. Çeyrek altın sabah saatlerinde 2.710 liradan satışa sunulurken, Cumhuriyet altını 10.940 liradan alıcı buluyor.

Dolar 26.30'dan işlem görürken, Euro ise 29.77 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

"SÜRPRİZ DEĞİL"

Sektör temsilcileri, seçim öncesi uygulanan politikalar ve deprem nedeniyle artan harcamalar nedeniyle  artışların sürpriz olmadığını, fiyat artışlarının devam edeceğini ve TL'deki değer kaybı ve vergi artışlarının temmuz ve ağustos aylarında enflasyonu belirgin çift haneye yaklaştıracağını vurguladı.

Seçim öncesi döviz kuru başta olmak üzere ekonomide birçok göstergenin olması gerektiği yerde olmadığını belirten ekonomistler, kurun seçim sonrası daha makul seviyelere geldiğini, ancak faizde ciddi bir yol alınması gerektiğini ifade etti.

Hükümetin, faizlerde kademeli artış yapacağını hatırlatarak, bu ay 500 baz puan civarı artış için fiyatlama yapıldığına dikkat çeken ekonomistler, "TL'deki değer kaybı ve vergi artışları ile bunları takip eden zamlar, temmuz ve ağustos ayında enflasyonda belirgin çift haneye yaklaşabilecek bir aylık artışa neden olacak" dedi.

PİYASALAR ERDOĞAN'IN KÖRFEZ ZİYARETİNE ODAKLANDI

Piyasalar bugün Hazine'nin 4 yıl vadeli TLREF'e endeksli ihalesi ve Haziran ayı bütçe verileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerden gelen mesajlara kilitlendi.

Editör: Yadigar Hanım