Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mustafa Can, Ukrayna Tarım Bakanı Nikolay Solski’nin tahıl koridoruprojesinde Rusya’nın yer almadığı bir B planı hazırlığında olduklarını açıklaması üzerine tarihi bir uyarıda bulundu. Can, "İkinci Yunanistan olma yolunda" dedi.

Can, NATO ve AB'nin Rusya’ya karşı tampon olması amacıyla Ukrayna’yı desteklediğini, ancak işleri bittiğinde Ukrayna'nın Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle baş başa kalacağına dikkat çekerek, şu an Ukrayna'nın gittiği yolu daha önce Yunanistan'ın da izleyerek, ağır ekonomik krize girdiğini hatırlattı.

"YUNANİSTAN'IN YOLUNDA"

Can, “Yunanistan da NATO ve AB’nin Türkiye’ye karşı ‘ileri karakol’ pozisyonunda kendilerine ihtiyacı olduğunu bildiği için, üretim ekonomisine yüklenmek yerine ‘nasıl olsa ödeyecekler’ diye har vurup harman savurdu. Sonuçta, AB ülkeleri ağır ekonomik krize giren Yunanistan’ı toparladı ama bu da bir şantaj olarak Avrupa’nın kara kaplı defterine geçti” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın da Yunanistan gibi Rusya’nın gözünü Batı’dan çevirmesi için NATO ve AB’nin kendisine ihtiyacı olduğunu gördüğünü, ancak şartlar değiştiğinde yanında kimsenin olmayacağını vurgulayan Can şunları söyledi:

“Normal bir ülkenin İngiltere’den, Almanya’dan, Fransa’dan onlarca prosedürle uğraşıp belki ‘satın’ alabileceği tanklar, uçaklar, gemiler Ukrayna’nın ayağına kadar getiriliyor. Bu da Ukrayna hükümetinde bir özgüven oluşturuyor ama bu güvenin altı boş. Çünkü bugün çıkarları için Ukrayna’nın yanında duranlar, yarın şartlar değiştiğinde tanımazlıktan bile gelecekler. Bu ülkelerin Karadeniz’e kıyısı yok. Yani yarın süreçten çekilecekler. Ukrayna’nın, uluslararası ilişkilerin duygularla ve coşkuyla değil akılla ve mantıkla yürütülmesi gerektiğini bir an önce fark etmesi gerekiyor. Bunu da başta Rusya ile yapmalı.”

"UKRAYNA'NIN B PLANI AÇIKLAMASI TAM BİR SKANDAL"

Ukrayna Tarım Bakanı Solski’nin, dörtlü anlaşmadan Rusya’yı çıkaracak B planı hazırlığında oldukları açıklamasının tam bir skandal olduğunu belirten, “Burada sanki BM ve Türkiye’nin onayı ve kabulü alınarak başlatılmış bir çalışma varmış gibi yansıtılıyor. Özellikle Türk Boğazları Sözleşmesi’nin ev sahibi olan ülkemizin böyle bir oldu bitti içerisinde yer almaması son derece önemli” diye konuştu.

Anlaşmada Türkiye'nin durumunu da değerlendiren Can, Türkiye’nin hem Rusya hem Ukrayna ile stratejik ticaretinin olduğunu, on binlerce Rus ve Ukraynalının Türkiye’de yaşadığını, bu nedenle Türkiye'nin taraf seçmek yerine “aktif tarafsızlık” politikası sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Can, Dış İşleri Bakanlığı’na atanan Hakan Fidan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı’ndaki (MİT) tecrübesiyle sorunu hızlıca çözeceğine inandığını sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Tahıl Koridoru anlaşmasın son olarak 18 Mayıs’ta iki aylığına uzatılmış, Rusya’nın anlaşmayı sabote ettiğini öne süren Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov, “1 Haziran’dan bu yana Ukrayna limanlarından tahıl yükü alacak gemilere İstanbul’daki ortak denetim merkezi geçiş izni veremiyor. Rus tarafı denetim çalışmalarını boykot ediyor” açıklamasında bulunmuştu. Ukrayna Tarım Bakanı Nikolay Solski ise yaklaşık 2.4 milyon ton tahıl yüklü 50 geminin beklediğini öne sürerek, Rusya'nın da bulunduğu dörtlü anlaşma yerine bir B planı üzerinde çalıştıklarını duyurmuştu. Bu plana göre Rusya’nın dörtlü tahıl anlaşmasından ihraç edilmesi, gemilere sigorta hizmetini ise Ukrayna'nın üstlenmesi öngörülüyor.

Editör: Yadigar Hanım