Dengesiz beslenme ve obezite gibi durumlarda ortaya çıkan karaciğer yağlanması ciddi bir rahatsızlıktır. Alkol ile birlikte sigaranın da tetiklediği bu hastalık önlem alınmadığı durumlarda karaciğer kanserine yol açabilir. Bunun için bu hastalıkta da erken tanı çok önemlidir.

Karaciğerin yapısında normalden daha fazla yağ depolanması sonucu yaşanan bu rahatsızlık ülkemizde çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Rahatsızlığın en önemli nedenleri arasında dengesiz beslenme ve hareketsiz kalma gelmektedir. İnsan vücudunun ihtiyaçları dışında kalan aşırı şeker maddesinin karaciğerde yağlanması hastalığa neden olmaktadır.

Karaciğer Yağlanmasının Sebepleri ve Tedavisi

Bu hastalık süresince önlem alınmazsa kanser, siroz ve iltihaplanma gibi riskli rahatsızlıklar görülme ihtimali oldukça yüksektir. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen bu hastalık aşırı kilolu bireylerde sıklıkla görülmektedir ve mutlaka bir uzman hekime görünmekte fayda bulunmaktadır.

Özellikle bel ve göbek bölümlerinde yağlanma ile ortaya çıkan bu hastalık bireyin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu hastalığın en büyük belirtileri arasında halsizlik, çabuk yorgun düşme, midede bulantı, kusma ve aşırı karın ağrısı şikayetleri vardır.

Karaciğer yağlanmasında tanı ultrason ile konur. Tomografi ile beraber hastalık için tanı konulduktan sonra gereken testler başlar ve tedaviye geçilir. İlk olarak ilaç tedavisi olsa da en önemlisi sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmaktır. Hastanın ilk olarak mutlaka kullanıyorsa alkol ve sigarayı bırakması gerekir. 

Editör: TE Bilişim