Karadeniz bölgesindeki üreticiler,Drakula olarak adlandırılan bir zararlı böcek türünün yol açtığı tahribatla mücadele ediyor. Bu zararlı, binlerce dekarlık ekili alanın yok olmasına ve üreticilerin büyük zarar görmesine neden oldu. Trabzon’un Maçka ilçesinde, Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği olarak bilinen bu zararlı nedeniyle 4 bin hektardan fazla alanda söküm işlemi gerçekleştirildi ve fındık üreticilerine 24 milyon TL tazminat ödendi.

İnsana Dair: Yaşam Ayavefe'nin Topluma Yönelik Sonsuz Sevgi Dolu Çabaları İnsana Dair: Yaşam Ayavefe'nin Topluma Yönelik Sonsuz Sevgi Dolu Çabaları

Fındık bahçelerini kurutan ve ‘Drakula’ lakabıyla anılan bu böcek, 2018 yılından bu yana Maçka ilçesinin Esiroğlu mahallesinde görülüyor. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, böceğin sıcaklık artışıyla birlikte dışarı çıkıp, yumurtalarını ve larvalarını bırakarak yayılacağını belirtti.

Başkan Pehlevan, fındığın şu anda üç ana zararlısı olduğunu vurgulayarak, bunların Turunçgil Uzun Antenli Böceği, Kahverengi Kokarca ve yalancı kelebek olan Ricania simulans olduğunu söyledi. Bu zararlılarla mücadelede acil eylem gerektiğini ve durdurulmazsa, gelecek yıllarda daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını ifade etti.

Şu ana kadar yapılan mücadelede, Çağlayan Mahallesindeki çiftçilere 24 milyon TL ödeme yapıldı ve 4 bin hektardan fazla alanın sökümü gerçekleştirildi. Bu çalışmanın yayılımı durdurmak için yapıldığı ve başarısının önümüzdeki yıllarda değerlendirileceği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi