Karadut meyvesi sadece sağlıklı olduğu için değil, tadının lezzetli olması açısından da insanlar tarafından çok fazla tüketilen meyvelerden birisidir. Basitçe söylemek gerekirse, karadut, Morus Alba adındaki bir ağaçtan gelen bir meyvedir. Genellikle karadutların kırmızı olduğunu düşünüyoruz, ama bunların da beyaz, siyah ve mavi versiyonları da var. Dut ağaçları yılda 10 metreye kadar büyüyebilir ve 30 metrede tam olgunluğa ulaşabilir.

İpekböceklerinin en sevdiği yiyecek olan yapraklar, kışın dökülür ve bir sonraki mevsime geri döner. Karadut birkaç ay içinde olgunlaşır ve Mayıs ayında yenecek kıvama gelir.

Karadut, Asya, Afrika ve Amerika'nın sıcak bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

ÇEŞİTLİ ŞEKİLLERDE TÜKETİLEBİLİR

Reçel, reçel, smoothie, krep, tatlılar, soslar içinde karadut kullanabilirsiniz. karadut bu yiyeceklere de ekstra bir lezzet ve aroma vermektedir.

Karadut meyvesi vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar. Karadut şekeri glikoza dönüştüren ve böylece hücrelere enerji sağlayan karbonhidratlar içerir. Karadut tüketmek demir alımınızı arttırır ve dokulara yeterli miktarda oksijen sağlar.

HANGİ VİTAMİNLERİ İÇERİR?

Karadut Vitamin K ve C bakımından zengindir. C vitamini doku gücünü arttırır ve kollajen sentezini artırır.

K vitamini kemik dokusu gelişimine yardımcı olur ve kan pıhtılaşması için gerekli bir bileşendir.

Ayrıca karadut Riboflavin içerirler, bu da dokularınızı serbest radikallerden korur ve oksijeni vücutta transfer etmeye yardımcı olur.

KABIZLIĞI GİDERİR

Karadut mideniz için bir nimettir. Kabızlığı gidererek sindirim problemlerinizin azalmasına yardımcı olur.

LİF AÇISINDAN ZENGİN OLDUĞU İÇİN KİLO VERMEDE ETKİLİDİR

Karadut kilo vermenizi sağlayacak en önemli meyvelerden birisidir. Bunun nedeni de vücudunuz için uygun olan lif ihtiyacını karşılamasıdır. Karadut, bunu bağırsaklarda dışkıyı toplayarak ve sindirim sistemi boyunca yiyeceklerin hareketini kolaylaştırarak yapar. Bu süreçte de kabızlık, şişkinlik ve mide kramplarının giderilmesinde yardımcı olur

KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Karadut tüketmek, vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için iyi bir yoldur ve bu da kardiyovasküler hastalıklar problemlerini önlemeye yardımcı olur

DİYABET TEDAVİSİNDE KULLANILIR

Özellikle karadutlar vücudun şeker seviyelerini kontrol etmede yardımcı olur. Karadutlarda bulunan belirli kimyasallar, tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılan ilaca benzerdir.

ANTİOKSİDAN İÇERİR

Karadut, kanser hücrelerini alı koymaya yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Ayrıca karadut anti kanser özelliklerine sahip resveratrol içerirler. karadut kanseri inhibe edici özellikleri sayesinde kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroidle mücadeleye yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIĞINIZI ARTTIRARAK HASTALIKLARDAN KORUNUN

Karadut, makrofajları içinde bulunan alkaloidler aracılığıyla aktive ederek bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur. Makrofajlar bağışıklık sistemini her zaman uyarır. Karadut ayrıca, başka bir bağışıklık güçlendirme elemanı olan C Vitamini içerir.

Grip ve soğuk algınlığından korur.

Özellikle karadut grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Karadut meyvesi eski zamanlarda soğuk algınlığını tedavi etmek amacıyla ilaç niyetine kullanılmaktaydı.

C vitamini açısından zengin olan bu meyveyi tüketerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önüne geçebilirsiniz.
 

Editör: Gökçe Sevim