Karpuz Kabuğu

Musevi bir tüccar İsrail’den eşeğine biner, kucağına çok sevdiği horozunu alır, ticaret için yola çıkar. Alır satar ve yüklüce para kazanır. Sonra daha büyük işler için Tebriz’e (İran) gitmeye karar verir. Tebriz’in girişinde, yol kenarında oyun oynayan çocukları yanına çağırır.

-Çocuklar size bir şey soracağım.

-Buyur amca…

-Cebimde sadece 1000 Riyalim var, kendim, eşeğim ve horozum açız. Ne yapabilirim?

-Ay amca ondan kolay ne var? 800 Riyale bir karpuz al, içini özün ye, çekirdeğini horozuna ver, kabuğunu da eşeğine yedir. Üçünüz de doyarsınız, 200 Riyal de cebinde kalır, gönlünden koparsa bize verirsin.

Musevi tüccarda şafak atar. Bunların balaları böyle ise ataları kim bilir nasıldır der ve Tebriz’e girmekten vazgeçerek gerisin geri döner.

Günebakan Yağı

Son zamanlarda yağ fiyatları çok arttı. Devlet, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla Ayçiçek Yağı ithalatına karar verdi. TMO’nun şimdiki Genel Müdürü de kurumda çekirdekten yetişen iki yardımcısı da konularında uzmandır. Kanaatimce bu kararı önlerinde buldular. Muhtemelen karar Gıda Komitesince alınmış, Tarım ve Orman Bakanlığınca da gereği için TMO’ya görev olarak verilmiştir.

Eskilerin günebakan dediği ayçiçeği bitkisinden yağ, kaliteli bir yem maddesi olan küspe ve yüksek proteinli küspe üretildiğinde de kabuk elde edilir. Yani sıfır atıkla ayçiçeği tohumundan 3 ürün çıkarılabilir.

Türkiye bu üç maddeyi de ithal ediyor. Tebrizli çocukların karpuz hikayesini mi hatırladınız? Yağ, küspe, kabuk üçlüsünün kaynağı çekirdeği ithal etmek, yağ fabrikalarımızda, işçimizin alın teriyle katma değer katarak üretim yapmak ve yağı gıda sektörüne, küspeyi ve kabuğunu da yem ve hayvancılık sektörüne satmak daha iyi olmaz mıydı? Umulur ki bundan sonraki ithalatlarda dikkate alınsın.

Koltuk Bağı

Bir merakım var. Mesleğinin çıraklığını, ustalığını, yöneticiliğini de yapmış tecrübeli bir Ziraat Mühendisi, varsayalım ki Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığına atanıyor. Bu kişide de görevi kabul ediyor. Bir süre kurumunu yönettikten(!) sonra ayrılıyor veya emekli oluyor. Bu kişi “Atom Uzmanı” sayılır mı, ücret karşılığında Atom Danışmanlığı yapabilir mi? Olmaz mı dediniz? Tarım eğitimi olmayandan tarım danışmanı olurken atomdan anlamayandan atom uzmanı neden olmasın ki?

PKK Alçağı

Eskiden de vardı ben mi bilmiyordum yoksa bu aralar mı çoğaldı? Sosyal medyada alenen PKK-KCK propagandası yapan, şehitlerimizin aziz naaşlarına iftiralar atan, Türkiye Cumhuriyeti Devletini karalayan gazeteci kılıklılar var. Burada isimlerini yazıp reklamlarını yapmak istemiyorum lakin kanıma dokunuyor. Bunun basın hürriyetiyle, sansürle, yasakla ilgisi yoktur. Tedbirin bir yolu olmalı yoksa da bulunmalı…

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun çıraklığını yapmadığı işin ustalığına soyunmayanlara.