Doğalgaz zengini ülkede üretiminin talebi karşılamaması sonrasında yaşanan sıkıntılara yüzde 50’lilik zamla çözüm bulununca ülkede tepkiler çığ gibi büyüdü. Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifa ettiği açıklandı. Dün bazı şehirlerde ilan edilen OHAL kararı tüm ülke geneli için de alındı.

Ancak istifa haberine rağmen protestolar son bulmayınca 32 senedir ülkeyi yöneten Kazakistan'ın Kurucu lideri Nursultan Nazarbayev bu akşam için “Bu gece sert müdahale yapacağım, Kazakistan halkının beni destekleyeceğinden eminim” açıklaması gerginliği daha da artırdı. Gece saatlerinde de silahlı çatışmalara kadar varan şiddet olayları yaşandı.

Bazı zengin isimlerin özel uçaklarla Rusya’ya geçiş yaptığı FlightRadar programıyla tespit edildi. Muhalefet liderleri ise iki büyük kentin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Bazı polisler göstericilerin tarafına katılırken, göstericiler müdahale eden askerleri de rehin aldıklarına dair görüntüler paylaştı.

Ayrıca bazı büyük fabrikalarda işçiler greve başladı. 2 milyon nüfuslu Almata Uluslararası Havalimanı göstericilerin kontrolüne geçti. Almata'da göstericiler hükümet binasını da yaktı. Gösteri yapan insanlar Almatı'da Mir24 TV kanalını ele geçirerek ülke genelinde canlı yayın talep etti.

Kazakistan'da doğalgaz zammıyla başlayan gösterilerin artık, alım gücünün düşük olması, hayat pahalılığı ve anti demokratik bir yönetimin olmasına itirazlar üzerinden devam ettiği aktarılıyor. Ancak ülkede silahlı çatışmaların başlaması eylemlerin iç savaşa dönüşmesine neden oldu.

KGAÖ BİRLİKLERİ KAZAKİSTAN’A GİDİYOR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinin Kazakistan'a barış gücü gönderme yönünde karar aldığını duyurdu.

Dün Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yaşananları dış müdahale olarak değerlendirdiğini, bu nedenle yardım için KGAÖ üyelerine başvurduğunu açıklamıştı.

Ülke genelinde şiddet olayları çıkaran protestocuları 'uluslararası terörist çeteler' olarak nitelendiren Kasım Tokayev, "Yurt dışında ciddi eğitimden geçtiler. Kazakistan’a saldırıları, dış müdahale olarak değerlendirilebilir ve değerlendirilmeli de. Bu bağlamda, Kolektif Güvenlik Anlaşması'na dayanarak bugün, Kazakistan’a terör tehdidinin üstesinden gelmesinde yardımcı olmaları için KGAÖ ülke liderlerine başvurdum" demişti.

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ: DİPLOMATLARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin diplomatlar dahil yabancı vatandaşların ve tüm etnik grupların haklarını ve çıkarlarını korumayı sürdüreceği kaydedildi.

Açıklamada, "Kazakistan, yabancı yatırımlarını ve yabancı şirketlerin işletmelerini koruyacak" denildi.

THY, NUR SULTAN'A YAPACAĞI SEFERLERİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), Kazakistan'da hükümet karşıtı protestolarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle bugünkü İstanbul-Nur Sultan tarifeli seferlerini karşılıklı iptal etti.

Alınan bilgiye göre, 'TK 354' sefer sayılı İstanbul-Nur Sultan tarifeli seferi yapılamadı. THY'nin başkent Nur Sultan'dan İstanbul'a yapacağı dönüş seferi de iptal edildi.

THY'nin dönüş seferi için Nur Sultan'da bulunan 4 kabin ve 2 kokpit görevlisinin bir otelde konakladığı öğrenildi.

THY yetkililerinin, Kazakistan'daki gelişmelere göre seferlerin geleceğiyle ilgili kararı ilerleyen günlerde vereceği belirtildi.

ABD DIŞİŞLERİ: ŞİDDET EYLEMLERİNİ KINIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kazakistan'daki durumu yakından takip ettiklerini, şiddet eylemlerini kınadıklarını ve hem protestoculara hem de hükümete itidal çağrısı yaptıklarını dile getirdi.

Price, düzenlediği basın toplantısında, "ABD, değerli bir ortak olan Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyor. Şiddet eylemlerini ve mülklerin tahrip edilmesini kınıyor ve hem yetkililer hem de protestoculara itidal çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Price ayrıca, Washington'un tüm Kazakları anayasal kurumlara, insan haklarına ve internet hizmetinin yeniden sağlanması da dahil olmak üzere medya özgürlüğüne saygı duymaya ve savunmaya çağırdığını söyledi.

Sözcü, ABD'nin tüm tarafları olağanüstü hal için barışçıl bir çözüm bulmaya çağırdığını da sözlerine ekledi.

KİM NE DEDİ?

Öte yandan Kazakistan’daki olaylar Türkiye’den de yakından takip ediliyor. Birçok isim yaşananları Kazakistan iç meselesi olmaktan çok dış kaynaklı bölgesel bir istikrarsızlaştırma politikası olduğunu öngörüyor.

İşte o paylaşımlar:

Editör: TE Bilişim