Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Utah Sağlık Üniversitesi’nden bilim insanları bir araştırma yaptı ve saç dökülmesinden genetik faktörlerin sorumlu olabileceğini ve günümüz insanlarının evrimiyle de “daha tüysüz” olduğunu ortaya koydu.

Evrimsel süreçte insan vücudundaki tüylerin döküldüğünü belirten bilim insanları, ataların tüylerini uzatabilmesine neden olan bir “mağara adamı geni” keşfiyle kelliğe çözüm üretebileceklerini açıkladı.

Bu keşfin kel insanlarda, kemoterapi görenlerde veya alopesi hastalarında yeniden saç çıkartabileceği belirtiliyor.

GORİLDEN MAYMUNA DETAYLICA ARAŞTIRILDI

Araştırmada yer alan Dr. Nathan Clark, “Kendi genetiğimizi öğrenmek için biyolojik çeşitliliği kullanarak yaratıcı bir yaklaşım benimsedik. Goriller gibi maymun kuzenlerimizden neden farklı olduğumuzu bulmak için 62 farklı hayvanın genetik kodlarını karşılaştırdık.” İfadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletlerin’deki Pittsburgh Üniversitesi’nden Dr. Amanda Kowalczyk de, “Hakkında pek bir şey bilmediğimiz çok sayıda gen var. Saç büyümesinde ve bakımında rolleri olabileceğini düşünüyoruz.” diye aktardı.

Yapılan bu çalışmalarda, kelliğe yardımcı olacak yeni bir ilaç, ilacı kullanan kişilerin neredeyse yarısının, altı ay gibi kısa bir süre içinde saçlarının çıkmasını sağladı. Günde iki kez alınacak olan hap, saçkıranı tedavi etmeyi amaçlıyor.

Editör: Dicle Doğan