Rusya-Ukrayna savaşı ülkenin doğusundaki son haftalarda giderek şiddetlenen çatışmalarla neredeyse 10 ayı geride bırakırken, ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times çok konuşulacak bir iddiayı ortaya attı.

Gizli raporlara, adı açıklanmayan ABD'li yetkililere ve Rus askeri kaynaklara dayandırılan habere göre, Ukrayna'nın Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'a suikast planı ABD’yle Kiev arasında büyük kriz çıkardı. Ukrayna'nın nisanda Gerasimov'u öldürmek için saldırı düzenleme planını öğrenen Washington'ın Kiev'i bunu yapmamaya ikna etmeye çalıştığı kaydedildi.

Gerasimov'un nisanda Ukrayna'daki askeri birlikleri ziyaret edeceği istihbaratı alan ABD'nin bu bilgiyi Ukrayna'dan gizlediği, Kiev'in olası bir saldırısıyla savaşın kontrolden çıkmasından korktuğu belirtildi. Öte yandan kaynaklara göre Ukrayna planı farklı kaynaklardan öğrenince ABD Kiev'i suikast düzenlememeye ikna etmek için büyük çaba harcadı.

New York Times'a konuşan bir ABD'li üst düzey yetkili, Beyaz Saray'ın derhal devreye girdiğini söyleyerek “Onlara bunu yapmamalarını söyledik. Bunun çok fazla olacağını anlattık” dedi.

Ancak haberde Ukrayna'nın yine de saldırıyı düzenlediği, Gerasimov'un yerinin doğru tespit edilmemesi nedeniyle Rus komutana zarar gelmediği kaydedildi. Buna karşın olay nedeniyle Rus komutanların cephenin ön hattına ziyaretlerden vazgeçtiği ifade edildi.

Editör: Habererk Habererk