CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Yeni Dönemde AB ve Türkiye Toplantısı'nın açılışında konuştu. Elite World Asia Hotel'de düzenlenen Maltepe Forum "Yeni Dönemde AB ve Türkiye" Toplantısı'na katılım sağlayanlar arasında Arnavutluk Devlet Başkanı Ilir Meta ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da bulunuyor.

Toplantının açılış konuşması için kürsüye gelen CHP lideri, Türkiye'nin bir sığınmacı hapishanesine dönüştürüldüğünü, bu durumun Avrupa'nın güvenliğini de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Orta Doğu, Barış ve İşbirliği Teşkilatı'nın kurulması teklifini burada da yineleyen Kılıçdaroğlu, konuşmasında Avrupa Birliği'ne tam üyeliğin iktidar hedefleri arasında yer aldığını kaydetti ve bu süreci yürütebilmek adına CHP olarak tayin ettikleri 9 maddeyi sıraladı. İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ilgili bölümü:

"Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler Avrupa Birliği'ne tam üyeliği hedeflerimiz arasında görüyoruz. Biz, Türkiye'nin Avrupa'nın bu yeniden inşası sürecinde rol alması, katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz. İçinden geçtiğimiz bu süreçte Avrupa Birliği yol haritasının kısaca şöyle olması gerektiğine inanıyoruz:

1) Vize serbestisi sürecinin hız kazanması gerekmektedir.

2) Türkiye, Yeşil Mutabakatı öncelikli hedef olarak belirlemelidir.

3) 23. Yargı ve Temel Haklar; 24. Adalet, Özgürlük ve Güvenlik... Bu fasıllara konulan blokaj kaldırılmalıdır.

4) Terörle Mücadele Yasası uluslararası hukuk normlarına göre yeniden şekillendirilmelidir.

5) Kamuda şeffaflık öncelenmeli, bunun için de gerekli altyapı oluşturulmalıdır.

6) Kişisel verilerin korunması ve kişisel verilerle ilgili kurulan kurulun tam yetkin ve bağımsız olması sağlanmalıdır.

7) Gümrük Birliği'nin modernizasyonu için Türkiye ve AB karşılıklı olarak kendilerine düşen yükümlülükleri yerine getirmelidir.

8) Enerji güvenliği konusunda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yalnızlaştırılmasının önüne geçecek dış politika hamleleri yapılması gerekmektedir.

9) Mülteci ya da sığınmacı konularında Türkiye, sığınmacıları tutmak zorunda olan bir ülke konumuna sokulmamalıdır. Biz, Türkiye ile AB'nin sığınmacılar sorununa ortak sorumluluk ve külfet paylaşımı üstlenerek yaklaşmalarını beklerdik. Ortadoğu, her zaman bir barut fıçısı olmuş ve Avrupa'yı da etkilemiştir. Bu bakımdan AB'nin Türkiye'nin bu bölge ile ilgili tarihi birikim ve deneyimlerinden yararlanması gerekir."

Editör: TE Bilişim