Tüm dünya Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere gözünü dikti. Daha kimin kazanacağı belli değilken The Economist dergisinden dikkat çeken başlıklar yer aldı.

6-12 Mayıs tarihlerinde raflarda olacak derginin kapağında büyük puntolarla, "2023'ün en önemli seçimi" yazıyor. Economist editörleri, sayıya, "Türkiye ve demokrasinin geleceği" alt başlığını attı. Derginin kapak tasarımında üzerinde Türk bayrağı, "Erdoğan gitmeli", "Demokrasiyi kurtarın" ve "Oy verin" yazan çıkartmalar bulunuyor.

Sayının, "Eğer Türkiye otokrat liderini kovarsa, her yerdeki demokratlar cesaretlenmeli" başlıklı başyazısında, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yenilme riskiyle karşı karşıya olduğu" belirtildi.

Seçimler büyük oranda bıçak sırtı görülse de birçok ankette Erdoğan'ın Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun az farkla gerisinde olduğuna dikkati çeken The Economist, Cumhurbaşkanı'nın yenilmesinin, "dünya için de sonuçları olacağını" belirtti. Yazıda, "Türk halkı daha özgür ve korkusuz olacak, daha müreffeh hale gelecek" denildi. 

The Economist, Türkiye'de yeni bir iktidar olması durumunda Batı'yla ilişkilerin de onarılacağını öngördü. Dergi, başyazının başlığındaki teze atıfla, "En önemlisi, Macaristan'dan Hindistan'a otoriter liderlerin yükselişte olduğu bir çağda Erdoğan'ın barışçıl bir şekilde makamından edilmesi, dünyadaki tüm demokratlara otoriter liderlerin yenilebileceğini gösterir" değerlendirmesi yapıldı.

Başyazıda, Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması durumunda Merkez Bankası'nı bağımsız hale getirme ve enflasyonu tek haneye indirme sözü verdiğine dikkat çekildi.

Türkiye'de demokrasinin "bitkisel hayatta" olduğunu belirten The Economist, Erdoğan'ın yargıyı etkisiz hale getirdiğini, medyayı sessizleştirdiğini, parlamentoyu güçsüzleştirdiğini ifade etti. Başyazıda ayrıca, Türkiye'deki siyasi tutukluların sayısına, HDP'nin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın hapis cezası ve siyasi yasakla karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. The Economist, "Erdoğan seçilirse tüm bunlar kötüleşecek, ancak kaybederse hızla iyileşecek" yorumunda bulundu. 

Kılıçdaroğlu'nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulama ve siyasi tutukluları serbest bırakma vaatleri olduğunu hatırlatan The Economist, "Avrupa Türkler için uzun süredir ertelenen vize programını hayata döndürmekle, Türkiye'nin AB piyasasına erişimini artırmakla ve dış politikada daha yakın işbirliği yapmakla karşılık vermeli" tavsiyesinde bulundu. 

The Economist dergisi, muhalefet zaferinin demokrasi için bir zafer olacağını belirterek, "Biz Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin bir sonraki Cumhurbaşkanı olmasını destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Editör: Ali Özyiğit