CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boston ziyaretleri devam ederken, Halk TV'den İrfan Değirmenci'nin canlı yayın konuğu oldu. ABD'nin ardından İngiltere ve Almanya'da da görüşmeler yapacağını belirten Kılıçdaroğlu, bu çalışmalar bitince, bütün Türkiye'ye yapısal reçeteyi açıklayacağını kaydetti.

Sürekli derin sorunlar yaşayan Türkiye'nin sorunlarını çözmek için seçkin bir ekiple cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını kazandıracak bir planda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu,"Mevzumuz şu anki krizden çıkmaktan çok daha öte. İktidarı devraldığımızda ülkeyi bu krizden çıkaracağız. Mesele şu ki, Türkiye hep krizlere girdi, sonuç hep aynı hüsran ve sosyal yıkımlar geldi" ifadelerini kullandı.

Ülkemizi içinde bulunduğu girdaptan kurtarmak için çıkaracak planlarını da açıklayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Çünkü siyasal ve ekonomik sistemi organize etme şeklimiz bir hayli işlevsiz. Hep yeni sorunlara imkan tanıyor. Bunu sonsuza kadar çevirmek için büyük bir fırsatımız var. Yeni bir ekonomik ve siyasal vizyona ihtiyacımız var. Bu sefer ülkemizi bu girdaptan çıkaracak bir de planımız var. Yapısal değişikliklerden bahsediyorum, yeni bir ekonomik paradigmadan bahsediyorum. Temel değişikliklerden söz ediyorum. Köklü bir ekonomik ve toplumsal değişimden söz ediyorum. Yeni bir ilerleme anlayışı hızlı bir uygulama becerisi ile ülkenin yarattığı zenginliği hızla alt gelirlere yayacağız. Bu ilan edeceğimiz yapısal deişikliklerden ekonomiyi hızla toparlarken, paralelde partizanca siyaseti de bitirecek adımlar da atacağız. Ülkedeki bataklıkları da kurutmamız gerekiyor.

Şu an siyasal ortamımız yoksul ve vizyonsuz siyasetçi için oldukça elverişli, bu siyasetçiler çok kolayca tarihsel fay hatlarını istismar ederek yükselebiliyorlar. Yükselince peşinden ihalecileri, varlıkçıları, beşli çeteleri getiriyorlar. Sadece 20 yıldan bahsetmiyorum ben, maalesef çok uzun süredir Türkiye böyle. Atatürk'ten sonra hep böyle gitti. Atatürk'ün vizyonunu uygulamış olacağız. Erdoğan bu eski dönemin bir sonucu sadece. Çok rezil iktidarlarımız da oldu. Bataklıkları kurutalım ki, çürümüş siyasetçiler artık bu ülkeye yüklenmesin. Kavga üzerinden rant eden siyaset son bulsun. Bütünüyle siyasal kültürümüzü değiştirmekten söz ediyorum. Kısır tartışmalardan ötesinde kapsayıcı bir siyasetten bahsediyorum. Türkiye hızla gelişmeli, o büyümeyi bilimle üretimle teknoloji ile gerçekleştirmeli. Teknolojiyi ve bilimi reddederseniz farklı görüşte olan hocalarımızı üniversitelerden atarsanız o zaman, o üniversiteler bilgi üretemez. Gençlerimizin yeteneklerini ve enerjisini biliyorum. Müthiş yetenekli gençlerimizle burada da tanıştık. Onlara Boğaziçili öğrencilerimizin selamını da söyledim. Bilimde, teknolojide, düşüncede, sanatta ve sporda... Dünya ile rekabet eden ve ilham veren gençlerimiz ortaya çıkar.

Özellikle iki meseleyi çözmem gerekiyor, bir hızla krizden ülkeyi çıkarmak. Orası kolay programımızda bunu duyacaksınız. İkinci mesele, bir daha da sürekli tekrarlanan krizlere girmemizi engelleyecek yapısal adımları atmak. Burası kolay değil çünkü birikmiş öfkelerimiz var. Ama geleceğimizi etkilemesine izin vermememiz gerekiyor. Geçmişte yaşananların çocuklarımızın geleceğini etkilemesine izin vermeyelim. Bunu başaracağız.

Bundan dolayı seyahatim siyasal hiçbir içeriğe sahip olmayacak. ABD'de hiç siyasi görüşme istemedim, önerileri ise reddettim. Ben kararlıyım, siyasetin girdaplarından tümüyle çıkıp dünyanın en parlak beyinleriyle geleceği konuşmaya geldim. Bu yolculuk sadece bir ilk durak. İngiltere ve Almanya'da da çok değerli isimlerle, dünyaya anlam ve değer katan kişilerle buluşacağım. Bu çalışmalar bitince, tüm Türkiye'ye açıklayacağım yapısal reçeteyi ve bu reçeteyi herkes görecek. Hem daha sağlıklı hem daha refaha ulaşan bir yapıyı inşa etmeye çalışacağız. Sadece biraz sabır rica ediyorum, kasım ayında herkes her şeyi duyacak. Burada çok önemli buluşmalar, ülkemize değer katacak çalışma ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Medikal teknolojiler, çığır açan başarılara imza atan Sayın Prof. Canan Dağdeviren çok önemli bilgiler verdi. Aslında Türkiye büyümeyi, gelişmeyi hak ediyor. Dağdeviren medikal teknoloji alanındaki çalışmalarını bizlerle paylaştı, muazzam bir başarı öyküsü. Bu çalışmalardan ülkemiz için yararlanacağız. Hiçbir genç umutsuzluğa kapılmasın."

Kılıçdaroğlu'nun 12 Ekim’de de Demokrat Partili senatör Bernie Sanders’la görüştükten sonra Türkiye’ye dönmesi planlanıyor.

Editör: Yadigar Hanım