Konut kiralarına değerinin üzerinde yüksek bedelle zam yapan ev sahipleri şimdi de kiralarını alamamaktan dertli.

Pandemiden sonra arz sıkıntısının etkisiyle kiralık ev bulmak zorlaşmıştı. Halihazırda kiralanan konutlarda da kontrat yenileme döneminde ev sahipleriyle kiracılar karşı karşıya gelmişti. Birçok ev sahibi enflasyonun on iki aylık ortalamasına göre belirlenen oranların çok üzerinde artış yapmıştı. Ancak ev sahipleri şimdi de özellikle yabancıya kiralanan konutlarda kira tahsilatı yapamıyor.

Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre ev sahipleri çözümü yargıya başvurmakta buldu. Ancak kira ödemeyen ve ülkelerine dönen yabancı uyruklu kiracıların ülkelerine dönmeleri halinde, yabancı ülkede Türkiye'deki yargı süreci ardından bir de tenfiz denilen yasal sürecin işletilmesi gerekiyor. Bu ek süreç ise ülkeden ülkeye değişmekle birlikte en az birkaç yıl sürebiliyor. Konunun emlak piyasası ve hukuki boyutu ele alındı.

TAHSİLATTA İKİ AYDAN SONRA SIKINTI BAŞLIYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Emlak piyasasında arz tarafındaki durgunluk devam ediyor. Son dönemde inşaat maliyetlerindeki artışlar yeni gayrimenkul inşaatında istenen seviyelere ulaştıramıyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle evlenecek çiftler arttı, kiralık dairelerin bulunması bu sebepten dolayı daha da zorlaştı. Bu durum fiyatları daha da artırmaya devam ediyor. Kiralık dairelerde artan fiyatlar, kiraların ödenmeme riskini de beraberinde getiriyor. Geçen yıla göre 3-4 kat artan kira bedelleri nedeniyle daireye istenen yüksek kiralar başlangıçta kiracı tarafından ödenebiliyor ancak daha sonra tahsilatta sıkıntılar yaşanabiliyor” dedi.

Özelmacıklı, “Yüksek kiraların tahsilatında ilk iki aydan sonra sıkıntılar yaşanabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kira artışlarının yüzde 25 oranında sabitlendiğini anlatan Özelmacıklı, kiracılar ile mal sahipleri arasında depozito kaynaklı sorunlar yaşanmaya başladığını belirterek, “Bu durum piyasada dengesizliğe yol açtı. Daha fazla artış yapmak isteyen mal sahipleri de var. Bu artışı kabul etme niyetinde olan kiracılar da var. Bu belirsizlik kiracılarla ilgili farklı tahlil davalarını beraberinde getirdi. Son dönemde evden çıkan kiracılar ile mal sahipleri arasında depozitodan kaynaklı anlaşmazlıklar yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde emlak piyasasında hareketliliğin başladığını belirten Özelmacıklı, memur tayinleri nedeniyle ya da yaz mevsiminin gelmesiyle şehir değişikliklerinin artmaasının ardından gayrimenkullerde hareketliliğin arttığını kaydetti.

Editör: Yadigar Hanım