Kırgızistan’dan Türkiye’ye 22 Haziran’da gelen, 20 yaşındaki Kırgız üniversite öğrencisi Jazgül Shamuratova Kadıköy’de ortadan kayboldu. Ailesi kızlarına ulaşamayınca, 26 Haziran Pazartesi günü, Kırgızistan'dan İstanbul'a gelerek Kırgızistan-İstanbul Konsolosluğu'na kayıp başvurusunda bulundu. Ailesinin Jazgül Shamuratova'nın kayıp başvurusu sonrası, polis ekiplerinin çalışmaları sonucu 10 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi Ümraniye’de bulundu.
Binbir yalan söyleyen üniversite öğrencisi Jazgül Shamuratova, ona yardım eden 2 esnafı da zor durumda bıraktı. Kadıköylü esnaf Sevinç Kurtuluş'un yanına giderek Sabiha Gökçen Havalimanından buraya kadar yürüyerek geldim, açım demesiyle, esnaf ona yardım ederek karnını doyurmuş, daha sonra da karakola getirdiğini iddia etti.
Esnaf Sevinç Kurtuluş : “ Üç gün yürüdüm, üç gündür açım.” dedi. “ Buraya geldi, bir şeyler yedi. Polise gidelim dedik, önce polisi istemedi. Valizini bulmak için gidelim deyince, polise gitmeyi kabul etti. Sürekli çelişkili konuştuğu için tekrar eve götürmek istemedim, oğlum karakola bıraktı, sonrasını bilmiyorum" dedi.
Yalancı Kırgız öğrenci Sabiha Gökçen - Kadıköy arası 29.7 km olduğundan habersiz, 3 gündür yürüyorum, valizim havalimanında kaldı, pasaportum otelde kaldı, Bulgaristan’a gitmek için geldim yalanları ile ortalardan kayboldu. Ailesinin konsolosluğa şikayeti ile, 10 gün sonra Ümraniye'de yabancı uyruklu kişilerle kaldığı ortaya çıktı. 
Yurdışından yaşı büyük olanların, daha doğrusu öğrenciler dışında kalan kişilerin vize alamamalarından dolayı Türkiye'deki okullara kayıt yaptıranların sayısı oldukça arttı. Maalesef, kayıt yaptırdıkları okula sadece kayıt yaptırmak için gittikleri aşikar. Okula kayıt yaptırarak rahatça oturum alıp Türkiye’de kalabiliyorlar. Kimi evlerde,kimi fabrikalarda çalışıyor. Ailelere cazip gelen tarafı ise, orada kazanamayacakları paralara, Türkiye’de sahip olacaklarından dolayı çocuklarını gönderiyorlar. Devletimiz bu konuda önlem almalı ve okula gitmeyen öğrencilerin oturumunu iptal edip ülkelerine göndermelidir. Yoksa bu yalancı öğrenci Jazgül Shamuratova gibi daha çok ortadan kaybolan, hatta bulanamayan, nereye gittiği belli olmayan yabancı uyruklu kişilerle karşılaşmak mümkün.

Editör: Habererk Com