Kolombiya'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini, yüzde 92'si açılan sandık sonuçlarına göre Tarihsel Pakt Koalisyonu’nun solcu adayı Gustavo Petro, oyların yüzde 52’sini alarak kazandı.

Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Ligi’nin sağcı adayı Rodolfo Hernandez ise yüzde 47,04 ile Petro'yu takip ediyor.

Sağcı Hernandez'in 700 bin oya varan farkı kapatması beklenmiyor.

Sol ittifak, "Tarihsel Pakt Koalisyonu"nun Başkan ve Başkan yardımcısı adayları Gustavo Petro ve Francia Marquez Mina Kolombiya'nın ilk solcu hükümetini kurmaya hak kazandılar.

İlk sonuçların belli olmasının ardından konuşan Petro, seçimin Kolombiya halkı için bir sevinç günü olduğunu söyledi.

HERNANDEZ SONUÇLARI KABUL ETTİ

Hernandez ise seçimin ardından sosyal medyada paylaştığı bir videoda Petro’nun zaferini kabul etti. 700 binden fazla oy farkıyla mağlup olan Hernandez, “Kolombiya halkının büyük çoğunluğu diğer adayı seçti. Seçimden önce de dediğim gibi, seçim sonuçlarını kabul ediyorum” dedi.

7 AĞUSTOS’TA GÖREVİ DEVRALACAK

Petro, 7 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Ivan Duque'den cumhurbaşkanlığı görevini devralacak.

Ülkenin ilk sol hükümetini kuracak olan Petro, seçim kampanyası boyunca ekonomide köklü değişim vaatleri ile öne çıktı ve gelir adaletsizliği gibi eşitsizlikleri ortadan kaldıracağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez, düzenlediği basın toplantısında, seçimi takip etmek üzere 33 ülkeden 418 uluslararası gözlemcinin hazır bulunacağını belirtmişti.

Editör: TE Bilişim