İnsanların sevgisini ifade etmek için birine sarılmaları tamamen doğaldır. Köpeklerin merhaba demek için arka uçlarını koklamaları kadar doğal. Elbette insanlar köpeklerin arkasını veya insan kasıklarını koklama sevgisini paylaşmıyorlar . Aynı şekilde köpekler de bizim sarılma sevgimizi paylaşmazlar.

Farklı diller konuşuyoruz ve iletişim kurmak için farklı davranışlar kullanıyoruz. Aslında köpeğinizi yanlış okumak ve ona sarılmak onu strese sokabilir ve hatta ısırılmasına neden olabilir . Bu nedenle, özellikle çocuklar için sevdiğiniz şeye sarılmak ve onu sıkmak içgüdüsel olsa da, köpeğinize değer verdiğinizi göstermek için köpeğe daha uygun başka yollar bulmak önemlidir.

Köpekler Sarılmayı Sevmez

Köpeklerin etkileşimini izlerseniz birbirlerini kucaklamadıklarını fark edeceksiniz. Birbirlerini yere çivileyebilirler, ancak bu yalnızca iki bağlamdan birinde olur: dövüş oyunu veya gerçek dövüş . Yani bir köpeğe sarıldığınızda ne söylemeye çalıştığınızı anlamıyorlar.

Aslında aslında onları tuzağa düşürüyorsunuz. Kollarınızdayken onları korkutan, rahatsız eden hiçbir şeyden kaçamazlar. Sarılmaya genellikle doğrudan bakmak ve yüzünüzü köpeğin yüzünün yanına koymak eşlik ettiğinden, eylemlerinizi saldırgan veya tehditkar olarak da yorumlayabilirler. Sarılmanın verdiği sıkışma hissinden hoşlanmamalarına şaşmamak gerek.

Köpeğinizin sarılmalarınıza bayıldığına inanabilirsiniz. Sonuçta bunu her zaman yapıyorsunuz ve köpeğiniz şikayet etmiyor. Ancak köpeğinizin davranışınızı tolere etmesi çok daha muhtemeldir. Tuhaf köpek bunu umursamıyor gibi görünse de, çoğu köpek kucaklandığında stres sinyalleri verir ve sahipleri bundan habersizdir. Dr. Stanley Coren, köpeklerine sarılan insanların 250 fotoğrafını incelediği bir araştırma çalışması yaptı. İnsanlara gülümseyip  mutlu olsa da köpeklerin yüzde 81'i vücut dilinde stres belirtileri gösteriyor.

Köpeğin sarılmadan kaynaklanan stres seviyesi yeterince yüksekse, köpek ısırabilir. Ve kucaklayanın yüzü, köpeğin yüzünün ve dolayısıyla dişlerinin hemen yanındadır. Bu, köpeğe sarılan kişiyi ciddi yaralanma riskiyle karşı karşıya bırakır. Köpeğiniz sizden kucaklaşmayı tolere etse bile, bir yabancıdan ya da küçük bir çocuktan gelen kucaklaşmayı kabul etmeyebilir. Çocuklara köpeklerle, özellikle de henüz tanımadıkları köpeklerle, sarılmak dışında etkileşim kurmanın güvenli yollarını öğretmek çok önemlidir .

Köpeğinizin Rahatsız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Köpeğinizin gerçekten sarılmanızdan keyif alıp almadığını nasıl anlarsınız? Herhangi bir stres veya rahatsızlık belirtisi göstermezler. Köpeğinizin duygusal durumunu tanıyabilmeniz ve size ne anlatmaya çalıştığını anlayabilmeniz için köpeğin beden dilini okumayı öğrenin .

Köpeklerde hırıltı veya diş gıcırdatma gibi bazı stres belirtileri açıktır. Ancak diğerleri daha inceliklidir ve köpeğinizin her yönüne dikkat etmeyi gerektirir. Aşağıdaki davranışları anlamak, köpeğinizin ne zaman rahatsız hissettiğini görmenize yardımcı olacaktır.

Köpeğinize Sarılmayı Tolere Etmeyi Öğretin

Güvenliğiniz için ve köpeğinizi iyi niyetli yabancılardan veya çocuklardan beklenmeyen kucaklaşmalara hazırlamaya yardımcı olmak için, köpeğinize sarılmayı tolere etmesini öğretin. Köpeğinizin terapi köpeği olmasını istiyorsanız bu çok önemlidir . Duyarsızlaştırma ve karşı koşullandırma ile köpeğinizin kısıtlamayla ilgili olumsuz çağrışımlarını daha kabul edilebilir bir şeye dönüştürebilirsiniz.

Dokunmayı ikramlarla veya başka bir ödülle eşleştirerek başlayın , ardından köpeğinizi nazikçe dizginleyene kadar istilacılığı yavaşça artırın. Son olarak, her kucaklamadan sonra köpeğinizi ödüllendirmeye devam ederken kucaklamanızın sıkılığını artırın. Zamanla köpeğiniz bir ödül kazanma şansı için en garip kucaklaşmaya bile katlanacaktır.

Sevginizi İfade Etmenin Köpek Dostu Yolları

Köpeğinize sarılmayı tolere etmeyi öğretmiş olsanız bile, bu onun sevgiyi kabul etmenin tercih ettiği yol olmayacaktır. "Seni seviyorum" demenin köpek dostu başka yollarını bulun. Örneğin köpeğinizin karnına masaj yapmayı deneyin. Veya sırtlarını, kulaklarının arkasını veya en çok sevdikleri noktayı kaşıyın.

Pati'ler de harikadır; sadece köpeğinizin kafasının üstünden kaçının. Köpekler sarılmayı sevdiği kadar kafa okşamayı da sevmezler . Ayrıca köpeğinizle getir-getir , halat çekme veya saklambaç gibi oyunlar da oynayabilirsiniz. Olumlu takviye eğitimini kullanırsanız , yeni bir davranışı öğrenmek için harcanan zaman, köpeğiniz için eğlenceli ve zihinsel olarak teşvik edici olur. Köpeğinizin dilini konuşmayı öğrenirseniz, her türlü olumlu ilginin köpeğinize ne kadar değer verdiğinizi gösterdiğini göreceksiniz.

Editör: Habererk Com