Korkunç bir nesil yetişiyor, hiç kimse farkında değil. Evde ailesini dinlemeyen, okulda öğretmenine saygı duymayan, akranlarına saygı duyabilir mi?

Akran zorbalığı... Gündemi fazlasıyla meşgul eden konulardan biri. Korkunç bir nesil yetişiyor, hiç kimse farkında değil. Evde ailesini dinlemeyen, okulda öğretmenine saygı duymayan, akranlarına saygı duyabilir mi? Bunun en büyük sebebi ebeveynlerin ''özgür çocuk yetiştiriyorum, benim çocuğuma hiç kimse bir şey diyemez.'' bakış açısına sahip olması. 4 senelik Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim, bunun örnekleriyle ne yazık ki sıkça karşılaştım. Öğretmenlik yaptığım dönemde beni arayıp ''Ne yapayım hocam beni dinlemiyor, laf geçiremiyoruz'' diyenler mi dersiniz ''Çocuğum evden kaçıyor, önünü alamıyorum'' diyenler mi dersiniz... ''Benim çocuğuma ne yaparsa yapsın kimse sesini yükseltemez'' diyen dünya kendisinin ve çocuğunun etrafında dönüyor sanan bilinçsiz ebeveynler mi dersiniz... Bunların hepsine şahit oldum hatta bir noktada maruz kaldım diyebilirim.

Henüz reşit olmamış çocuğunuzu yönlendiremiyor, ona sizin tabirinizle 'laf geçiremiyorsanız' sizi kınıyorum. Bu çocuklar büyüyor, sonrasında kural ve kaide bilmedikleri için devlet okullarında da tutunamıyor ve özel okullara veriyorsunuz. Orada da okula ücret ödemelerinin verdiği özgüvenle ne öğretmen ne de idare dinliyorlar. Büyüklerine de yaşıtlarına da saygı duymuyorlar.

Üzülerek ifade ediyorum ki belki maddi gücünüzle o çocukların eğitimini sağlayabilirsiniz ancak iş hayatına geldiklerinde büyük hayal kırıklığı yaşayacaksınız. İnsanlar (özellikle de düzgün yetiştirilmiş insanlar) şahıslarına saygısızlığı kabul etmeyecek ve o el bebek gül bebek büyütüp 'özgür' yetiştirdiğiniz çocuklarınızın başkaların özgürlük alanını kısıtlamasını kimse tolere etmeyecektir.

Bunun çözümü şiddettir, baskıdır demiyorum. Sınırlarınız olmalı diyorum. Bir çocuk büyük bir hata yaptığında bunun sonucunda tepkinizi görmeli. Aksi takdirde çocuğunuz da 'sınırsız' bir çocuk olacak. Siz ne kadar üzerine titredim, iyi yetiştirdim deseniz de size kötü bir haberim var. Siz iyi çocuk yetiştiremediniz. Z kuşağının günümüzdeki durumu ebeveynlerinin davranışları ve kontrolsüzlüklerinin sonucudur.

İyi ebeveyn olmak her şeye 'evet' demek değildir. Bir şey 'hayır'sa hayırdır. Basiretli olan hiçbir insan da çizgisini bozmaz. Bu kişi çocuğunuz da olsa. Çocuk eğitiminde disiplinin önemi yadsınamaz. Bir eğitimci olarak 'sınırsız özgürlük alanı tanıyarak' çocuk yetiştirmenin karşısındayım.