Evet oyun kuruldu; Erdoğan ve Akp Meclis'ten referandum kararı çıkarsa ülkenin son haliyle %51 oy alarak referandumdan başkanlık sistemini geçirebilmeyi riskli görüyorlar.Kamuda yarattıkları mağdur sayısı aile ve etki alanlarıyla 800/900 bini buldu,Hdp ye yaptığı operasyonlarla %7-8 lik kesimden alabileceği oyu yoksaydı,anketlerine göre AKP seçmeninin %89'u başkanlık sistemine evet derken %11'i hayır diyor,MHP seçmeni vekilleri evet desede büyük oranda başkanlığa hayır diyor,tüm bunların üstüne reel ekonomik krizde eklenince olası referandumdan çıkmak çok ama çok zor gözüküyor.

Peki AKP ve Tayyip Bey en kolay yoldan bu işi nasıl çözer?

Baskın erken seçimle,evet seçimle 370/380 vekil almış AKP Meclis'te direk,referanduma gerek kalmaksızın başkanlığı getirebilir.

MHP'nin önüne getirelecek anayasa paketine Bahçeli çeşitli sebeplerle hayır diyecek,ve kendi tabanının gözünde kahraman olurken 15 Temmuz sonrası kazandığı tüm popülariteyi kaybedecek,kaybettirilecek. Meclis'te 330 çıkmadığı gün AKP Bahçeli'ye veryansın ederek baskın seçim isteyecek zaten YSK tüm hazırlıkları yaptı. MHP'nin bu bölünmüşlüğü ve HDP'nin kolunun kanadının kırık,cezaevindeki haliyle girilecek seçimde baraja takılmaları kesin ve AKP alacağı %45-48 oyla 380-390 vekili rahat çıkartır. Yani milleti gerecek riskli bir başkanlık referandumu yerine,kendince tüm iç temizliğini yaparak daha önce on kere kazanıp tecrübe ettiği seçimle gelecek 370/380 vekille Meclis'te bir günde başkanlık ve rejim değişikliği... Bahçeli Meclis'te "hayırda hayır var"der.

Hakan ERMEMİŞ

Editör: TE Bilişim