Anadolu'da erkekleri tamirci yanına veriyor, kızları da everiyorlar.
Bu haliyle biz ya bir Einstein veya bir serseri kaybediyoruz...
Bu sözlerin sahibi Vakıfay Başkanı Tekin Küçükali... Kızılay'ın dönüşüm mucizesini gerçekleştiren Küçükali, şimdi ülkenin üstün zekâlı çocuklarının peşinde...
Yaptıkları şu: Vakıfay bünyesindeki yönetim ve öğretmenler kadrosu, üstün zekâlı çocukları belirleyip 4'üncü sınıftan itibaren eğitim desteği sağlıyor ve üniversite sonrasına dek öğrenimine eşlik ediyor.
Kriterleri, ailenin çocuğunu okutma gücünden yoksunluk ve çocuğun da sıra dışı zekiolması... Bir bakıma ülkenin üstün zekâlı çocuklarını bulup, onları ziyan etmemek...Gümüşhane, Kastamonu, Tokat, pilot il seçilmiş.
İlk aşamada 50'şer çocuk, Şahinbey ve Seydişehir'den de 10'ar öğrenci ile toplamda 170üstün zekâlı çocuğumuza "tamamlayıcı aile" bulacaklar.
Seçimi, Vakıfay'ın uzman öğretmen kadrosu yapıyor.
Tamamlayıcı aileler bu çocuklara ilköğretimde 1800 lira destek veriyor.
Hesap, üstün zekâlı çocuğun annesi adına açılıyor. Neticede eğitim ve kültür, kadın üzerinden yürüyor ve bu sayede tamamlayıcı aile desteğinin, çocuk için harcanıyor olmasıgaranti ediliyor. Nitekim harcamalar, internet üzerinden tamamlayıcı aileye iletiliyor veşeffaflık her aşamada sağlanıyor.
Lisede destek ayda 200 liraya, üniversitede ise aylık 600 liraya çıkarılıyor. 103 çocukşimdiden bu imkâna kavuşturuldu bile. Vakıfay, kaynak oluşturma adına 2 Mart'ta Haliç Kongre Merkezi'nde Volkan Konak konseri tertiplemiş ve tüm hayırseverleri buraya bekliyor.
Ülkenin yarınını aydınlık hale getirecek insanlar, aramızda yaşıyor ve sayıları, sandığımızdan da fazla.
Burada sorun, üstün zekâlı çocuklarımızı bilememek bulamamak...
Bulsak bile onlara sürdürülebilir destek verememek. Vakıfay tam da bunu yapacak. Diğer eğitim projelerinden farkı üstün zekâlı çocuklara odaklanması ki buna "Vargel Projesi" demelerinin altındaki gerekçeyi izah ediyor.
Tekin Küçükali'nin Adnan Kahveci gibi halkın içinden çıkıp ülkenin kaderi üzerinde söz sahibi insanlar arayışı, takdire şayan...
Sonuçta daha iyi bir yarın için vazgeçilmezlerimiz yeni Adnan Kahveciler ile mümkün olacak...

ŞEREF OĞUZ

Editör: TE Bilişim