Koyun derken de dişi davar anlaşılır. Koç yani erkek koyun yünü ile dişi arasında fark vardır. Dişi koyun yününde olan maddi ve manevi hassalar diğer yünlerde yoktur. Koyun, deve keçi tüyleri “Yün” adını alır. Hakiki yün de koyun yünüdür. Koyun yününün faydaları da oldukça fazladır.

1. Koyun yünü sinyal ve radyasyon emicidir... Evimizde yoğun kullandığımız, cep telefonu, modem, kumanda gibi elektronik cihazların yaydığı radyasyonu emerek bu cihazların vücudumuza zarar vermesini engeller.  Bunun için özellikle yorgan. Yastık ya da döşeğin hakiki koyun yününden olmasına özen gösterilmelidir. Uyuduğumuz zaman boyunca cep telefonu ve internet cihazları devamlı sinyal alır, verir ve radyasyon üretir. Vücudumuz ve bilhassa beynimiz bu radyasyondan ciddi zarar görür. Eğer uyku setimiz koyun yününden yapılmış ürünlerden oluşuyorsa bu zarar en aza iner.

2. Koyun yünü dinlendiricidir ve uyku kalitesini arttırır. Koyun yününden yapılmış yorgan, yastık ve döşekle uyursanız, sabaha kadar üzerinizdeki negatif enerjiden arınmış miss gibi olursunuz. Koyun yünü, vücutta biriken statik negatif enerjiyi alır. Bedenimizde oluşan yorgunluk ve negatif enerji kalkmış olur.

3. Koyun yünü ısıyı dengeler. Soğuğu geçirmez. Koyun yününden yapılan ürünler yazın serin, kışın sıcak tutma hususiyetine sahiptir. Çoğumuz yazın sıcaktan üzerimize yorgan örtmeden uyumaya çalışır ancak yorganımız koyun yünündense rahatlıkla üzerimize örtüp uyuyabiliriz.

4. Koyun yünü, yağmuru ve suyu çekmez. Dolayısıyla kolay ıslanmaz, ama ortamdaki fazla nemi emer ve rutubet oranını düzenler.

5. Yün yanmaz. Ateşe, aleve karşı dirençlidir ve dayanıklıdır...

6. Alerjik değildir ve alerjik ortamların oluşumuna fırsat vermez...

7. Koyun yünü uzun ömürlüdür...

8. Yün terletmez, teri emer, ter yapmaz.

9. Ağrıları alır. Birçok romatizma ağrılarına iyi gelir.

10. Bit, pire, karınca, akrep, yılan ve birçok haşarat yüne yanaşmaz.

11. Yün elektriği def eder. Çobanlar kepenek içinde yağmurlardan, doludan, kardan, her türlü soğuktan müteessir olmadıkları gibi kepenek içinde iken yıldırım isabet etmez.

12. Birçok mikroplar ve hastalık mikropları yünden kaçarlar. Yalnız yün lifleri içinde "güve" mevcuttur. Dışarıdan gelme değildir. Güveyi yok etmek imkansızdır. Faaliyete geçmemesi için bir petrol mahsulü olan naftalin kullanmak lazımdır. Naftalin kokusunda aktif olmaz güveler.

Sonuç olarak yün çorap, fanila, gömlek giymeli yün eldiven takmalıyız. Yünü hem kış aylarında hem de yaz aylarında kullanabiliriz.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı