FIFA, 20 Kasım - 18 Aralık tarihleri arasında Katar'da gerçekleştirilecek Dünya Kupası öncesinde alkol yasağı getirdi. Gelişme dünya basınında son dakika notu ile duyurulurken, bazı taraftarlar, karara tepki gösterdi.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Dünya Kupası’nın başlamasına bir gün kala başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında organizasyona yönelik eleştirilere yanıt verdi. Aşırı muhafazakar Katar’da Kraliyet Ailesi’nin FIFA’ya yaptığı baskıyla getirildiği belirtilen yasak kapsamında maçların oynanacağı sekiz stadyumun çevresinde alkollü içki satışı yasaklandı.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nden (FIFA) Cuma günü yapılan açıklamada, "Ev sahibi ülke yetkilileri ile FIFA arasında yapılan istişareler sonucunda, alkollü içeceklerin satışının FIFA Taraftar Festival alanı, diğer taraftar bölgeleri ve lisanslı mekanlara odaklanması, stadyumların çevresindeki bira satış noktalarının kaldırılması kararı alınmıştır" denildi.

Katar’a giden taraftarlar, sadece stat dışındaki kısıtlı alanlarda 12 sterline satılan biradan alabilecek. Alkolün tüketilebileceği bir diğer yer ise statta 22 bin 450 dolara satılan localar olacak. Bir kişi dört bira alabilecek ve sarhoş olmaları halinde ayılmaları için özel alana götürülecek. Statta sadece ‘zenginlerin’ alkol alabilecek olmasına, Katar’a dünyanın dört bir yanından giden taraftarlar tepki göstererek biletleri için iade talep etmeye başladı.

6 bin kaçak işçinin stat inşaatlarında hayatını kaybettiği, LGBT üyelerinin suçlu sayılması nedeniyle tepki gösterilen Katar’da FIFA, taraftarlara alkol yasağının olmayacağı dair güvence vermişti.

Katarlı yetkililer, kesin yasaktan önce her maçtan üç saat önce ve bir saat sonra alkole izin tanımıştı.

Editör: Yadigar Hanım