Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna'nın Herson bölgesindeki Nova Kakhovka hidroelektrik santrali vuruldu. Saldırının ardından Rusya ile Ukrayna birbirini suçlarken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus kontrolünde bulunan Nova Kakhovka hidroelektrik santraline yönelik saldırının Ukrayna'nın sabotajı olduğunu söyledi.

Saldırıyı Rusya'nın yaptığına yönelik suçlamaları kesin bir dille reddeden Peskov, "Yapılan sabotaj 2 gün önce Ukrayna ordusunun taarruz girişiminin başarısızlığa ulaşmasıyla ilgili. Bu sabotaj bu bölgede yaşayan binlerce kişi için çok ağır sonuçlara neden olabilir." dedi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Rusya'nın bölgeyi kontrolüne aldıktan sonra atanan Nova Kakhovka Belediye Başkanı Vladimir Leontyev de olayla ilgili yaptığı açıklamada, santralde patlama meydana gelmediğini, gece yapılan saldırılar nedeniyle suların kontrolsüz bir şekilde aktığını kaydetti. Ukrayna ordusunun kenti bombalamaya devam ettiğini vurgulayan Leontyev, "Hidroelektrik santraline yapılan saldırılar muhtemelen çoklu roket sistemiyle yapıldı. Hidroelektrik sisteminin tamamen yıkıldığını söylemek mümkün değil ancak tamir edilmesi zor ciddi bir hasar var. Buradaki yıkım Kırım'a su tedarikinde problemlere yol açacak. Bu Ukrayna tarafından yapılmış bir terör saldırısıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya'ya bağlı Herson Bölge Valisi Vladimir Saldo ise durumun Herson bölgesini fazla etkilemeyeceğini, tahliyelerin devam etitğini, tahliye araçları gönderilmesine rağmen vatandaşların evlerinde kalmaya devam ettiğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın kontrolündeki Herson bölgesinde Dinyeper Nehri üzerinde yer alan Nova Kakhovka hidroelektrik santrali vuruldu. Olayın ardından 300 ev sel tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, halkın bir bölümü tahliye edildi. Bölgedeki baraj, 2014'te Rusya kontrolündeki Kırım ve Zaporijya Nükleer Santrali'ne su sağlıyor.

Editör: Yadigar Hanım