Küresel piyasalarda dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararlarına çevrildi. Fed'in 25 baz puan faiz artışına gitmesi beklenirken, karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ile piyasaların yön bulması bekleniyor.

ABD’de dün açıklanan makroekonomik veriler sonrasında enflasyonun yavaşladığına dikkat çeken analistler, Fed'in enflasyondaki seyrini analizde kullandığı istihdam maliyeti endeksinin, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 1 ile beklenenden az arttığını kaydetti. 

Analistler, ADP özel sektör istihdamı ve tarım dışı istihdam verisinin iş gücü piyasalarındaki duruma açıklık getirmesini beklerken, ülkede istihdam verilerinde olası gevşemenin Fed’in politika alanını genişletebileceğine değindi.

Fed’in para politikası kararları öncesinde ABD’nin 3 aylık hazine bonosu getirisi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki farkın yaklaşık 120 baz puanda seyrettiğini ifade eden analistler, yoğunlaşan bilanço sezonunda açıklanan şirket karlılıklarının ise beklentileri geride bıraktığına işaret etti.

Öte yandan İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 gerilerken, Almanya’da DAX 40 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yatay seylrine devam etti, İtalya’da MIB 30 endeksi ise yüzde 1 yükseldi. New York borsasındaki alıcılı seyir yeni günde Asya’ya da taşınırken, Japonya’da artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve ABD’nin Çinli şirketlere ilişkin olası yaptırımları bölgede risk iştahını sınırlayan gelişmeler olarak öne çıktı. Japonya’da kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

Türkiye'de ise dün düşüş eğilimini sürdüren BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,35 değer kaybıyla 4.976,55 puandan tamamladı.

Dün, yüzde 0,1 artışla 18,8152’den kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,8100’den işlem görüyor.

En son gerçekleştirilen 14 Aralık FED faiz toplantısında faizler 50 baz puan artırılmıştı. FED Başkanı Powell, kararın ardından düzenlediği basın toplantısında, "Gelecek toplantıda daha yavaş bir faiz artırımına gitmek mantıklı görünüyor" açıklamasında bulundu.

Editör: Yadigar Hanım