Bu ayın ortalarına kadar devam etmesi planlanan Çadır Höyük'te kazılarda önemli bulgular teker teker ortaya çıkartılırken, yerleşkenin gizemi de aralanıyor. 

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı, ortaya çıkarılan eserlerden anlaşılan Çadır Höyük'te bugüne kadar elde edilen eserler Yozgat Müzesi'ne kaldırılarak sergileniyor. Kazı Başkanı olan ABD'nin New Hampshire Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof.Dr. Gregory M'Mahon, Kalkolitik Çağı, Hititler, Frigler, Persler, Helenistik Çağ, Roma, Bizans ve Selçukluların izlerinin rastlandığı Çadır Höyük'te 30 kişilik kazı ekibinin yanında 30 işçinin görev yaptığını söyledi. Fırça ve küçük malzemelerle kazdıkları toprakta tarihi bulgulara ulaşmaya çalıştıklarını kaydeden Kazı Başkanı M'Mahon, kazılarda, höyüğün en alt kısmında Kalkolitik döneme ait çanak, çömlek üretim atölyeleri ve pişirme ocakların tespit edildiğini anlattı. 

Prof.Dr. Gregory M'Mahon, Çadır Höyük'te 24 yıldır çalıştıklarını belirterek, önce yüzey araştırması yaptıklarını, 1994 yılında da kazı çalışmasına başladıklarını aktardı. M'Mahon, şöyle dedi:
"Her sene 30 kazı ekibi, 30 da işçi çalıştırıyoruz. Birkaç alanda kazı yapıyoruz. En altta milattan önce 3500-3600'e uzanan Kalkolitik, en üstte milattan sonra 11. yüzyıldan kalma alan bulunuyor. Yazılı metinler olmadığından Kalkolitik uygarlıklarının ismini bilemiyoruz. Burada Eski Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı var. Anadolu'ya yazı Orta Tunç Çağı'nda geldi, ancak bir buluntuya ulaşamadık. Hititler Genç Tunç Çağı'nda yaşadı. Demir Çağı'nda Frigler, belki Persler ve ondan sonra Helenistik Çağ, Romalılar, onlardan sonra Bizanslar ve Türkler yaşadı."

Genç Tunç ve Hititler dönemi ile daha fazla ilgilendiğini aktaran M'Mahon, bu dönemlerle ilgili açmaların höyüğün batısında bulunduğunu dile getirdi. M'Mahon, Hitit İmparatorluğu'nun izlerinin Anadolu'nun birçok bölgesinde görüldüğüne işaret ederek, şöyle konuştu:
"Buralar Boğazkale, Hattuşa'ya bağlıymış. Kazılarda onu da gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Çünkü genç Tunç Çağı'ndan Demir Çağı'na nasıl geçildiğini henüz bilmiyoruz. Bunun nasıl olduğunu yaptığımız açmalarda anlamaya, bulmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
M'Mahon, Çadırhöyük'ün 7 katmandan meydana geldiğini ve her katmanın farklı kültürün izlerini taşıdığına vurgu yaparak, "Açmalardaki sikkeler üzerinde tarih bulunduğu için çok önemli. Önceki yıl açmalarda rastladığımız en önemli bulgu surlardır. Önceki yıl güney bölgesinde kalkolitik açmalar yapan ekibimiz ise 5 bin yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz boğa heykelciği buldu. Dolayısıyla 'Burada rahatlıkla 5 bin yıllık bulgulara rastladık' diyebiliriz. Güney açmalarında küp içinde bulduğumuz mezarlar ise buranın kutsal bir yer olduğunu gösteriyor. Çadırhöyük'teki kazılar yaklaşık 25 yıl daha sürebilir."

Kaynak: dha