Bir baştan bir sondan okunabilen bir kitap. En azından ben öyle yaptım. 

Mesela Tuna Nehri ve Azerbaycan Anılarını dönüp dönüp okumuşumdur. 

Eserin, Gezmeyi düşündüğüm yerlerin Atlas’ı olması nedeniyle valizimde kuşandığım kıyafetlerden daha garantili bir yeri var. 

Eser, gezi notları kadar Öneri ve tespitlerle dolu bir içeriğe sahip olunca ister istemez “bunlar basit olduğu kadar etkili tedbirler.” “Biz neden bunları yapmamışız?” Gibi Notlar almaya sevk ediyor. Bu kitabı  ben bittabi okumalıyım ama benden ziyade Turizm ve Kültür konusunda İcracı bakanlık yetkililerin okuması gerekli. Umarım bu kitaba dokunurlar. 

(Azerbaycan Anılarından yola çıkarak  aklıma Bucak’ta Hurda ve Çıkma parçalarla sanayi ustalarının meydana getireceği bir “Hurda Müzesi” fikri geldi. 

Ayrıca çift yıllarda Macaristan’da yapılan Turan Kurultay’ının butik halini Gumar Yaylasını tahkim ederek tek yıllarda biz yapabiliriz diye düşündüm .
Malum Bucak ve çevresinde zaten Yörük Şenlikleri yapılıyor.Bunu zenginleştirip Turizme entegre edecek bir Kurultaya çevirebiliriz.Kurultayın Adı da Oğuz Kurultayı olabilir. )

Ayrıca eserin herhalukarda Genişletilmiş yeni bir baskısının çıkartılması gerekiyor.

Çünkü yazar, hala Türk Dünyasını geziyor ve kayıt altına alıyor. (Nerden mi biliyorum? Kitabın Yazarı, Tebriz’den geçtiğimiz bayram  bana Tebriz Traktörsazi formasını hediye olarak getirdi de ordan biliyorum.

Ne de olsa Amcam.

Amcamın Türk Dünyasını gezerken duyduğu heyecanı her sayfada hissettim.

Böyle beraber geziyoruz da Amcam bir anda önümden fırlayıp Burca tırmanıyormuş, Orhun nehrine atlıyormuş gibi kitap ilerledi.

Kitabı bir yılı aşkındır, bölüm bölüm tekrar ede ede okuyordum.

Birgül Ayman Güler’in köşesinde Modern Seyahatname’yi ele almasından sonra ben de haddim olmayarak bir şeyler yazmak istedim. Baştan aşağı kitabı tekrar okumuş oldum ve bugün bitirdim.

Amcam, ben ilkokuldayken Karınca Kardeş Dergisi’ni hazırlıyordu. Pokemon çılgınlığının alıp yürüdüğü bir zamanda Amcam bu dergide Pokemon’un ulusal bilince ve yeni nesillere zararı olduğunu, pokemon tasolarıyla çocukların kumar ve kavga kültürünün içine çekildiğini yazmıştı. Ben de bana gelen bu dergi sayısından bir hafta önce arkadaşımın biriyle taso kavgası yapmıştım. O yazıdan sonra arkadaşlıklara gerçekten zarar veriyor diye bilye ve tasolarımın hepsini atmıştım.

Niye anlatıyorum bunu derseniz; Çocuk yaşta bir insanın pokemonu bırakıp hedefsiz ve meşgalesiz kalması beklenemezdi. Madem Pokemon yoktu Dede Korkut vardı.Okunacak yüzlerce kitap vardı. Türk Dünyasına ilgimi işte o dergi sayısının ilerleyen sayfaları sağladı.

“İki dövlet, bir millet Azerbaycan Türkiye”şiiri (Bahtiyar Vahapzade olmalı) ve iki tane çocuğun Türk Bayrakları önünde çizgisinin bulunduğu o dergiyle Dünya Türklüğüyle tanışmıştım ve ilk hikayem de o dergide yayımlanmıştı.Ulu Önder Atatürk’ün yanına Resulzade’yi de bu dergi sayesinde koymuştum.

Modern Seyahatname; çocukluğumda Karınca Kardeş Dergisinden kazandığım Türk Dünyası sevgisinin dört başı mamur bir eseri olarak artık kitaplığımın apayrı bir köşesinde.

Ailemizin Büyüğü, Aksakal’ı Osman Oktay Amcama bu eser vesilesiyle tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum.

Var olsun

Av.Ahmet Sedat Oktay

Satın almak için ;

Kitap Kurdu : Tıklayınız

Editör: TE Bilişim