Güve,bit, pire, hamam böceği, kene ve sinek gibi böcekleri kovan bitkiler.

Karanfil
Nane
Sedir
Biberiye
Sardunya (Sardunya)
Lavanta
Kekik
Rezene
Okaliptüs
Fesleğen
Defne

Bunların dışında çay ağacı yaprakları ( özellikle çay ağacı yağı ), çörek otu, tarçın, kimyon, at kestanesi, karabiber gibi bitkilerde güve kaçıran bitkilerdendir. Sedir ağacı kokusu da güveleri uzak tutmak için etkili bir yöntemdir. Yaprakları tütsü olarak yakıldığında böcekleri kovucu etkisi vardır.

 

Böcekleri Kovan Bitkiler Hangileridir? Güve, sivrisinek, kara sinek, bit, pire, üvez, kene, hamam böceği, kalorifer böceği gibi böcekler yaz aylarında hayatımızı tehdit ediyor.

Kene, bit, pire ve sinek gibi böcekleri kovan bitkiler

Özellikle kene, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olduğu için yaz aylarında dikkat edilmesi gereken böceklerdir. Kene türü böcekleri kovan bitkiler için önerimiz ev çevrenizin etrafına veya başka yerlere belli noktalara tarçın veya tarçın yağı dökmenizdir. Tarçın yağı içinde yoğun olarak bulunan sinnamaldehit adlı bir madde kene, bit, pire ve diğer pek çok böcekleri, mantarları ve mikroorganizmaları öldürücü etkisi vardır.

Kene, Sinek ve Bit gibi böcekleri vücudunuzdan uzak tutmak isterseniz banyo sonrası durulanma esnasında  4-5 damla tarçın yağını ( kene ve sinekler için ) veya 4-5 damla çay ağacı yağı ( pire, bit ve diğer böcekler için ) 1-2 litre ılık suyun içine konur, ve bu suyla vücuda masaj yapılır.

Örümcek hangi kokuyu sevmez? At kestanesi - örümcek at kestanesi kokusu ile uzak tutulabilir. Bazı örümcek kovucuların içeriğinde bundan dolayı at kestanesi bulunur. Yalancı portakal meyvesinin ne kovucu etkisi olduğu bilinir. Limon otu yağı - Örümceklerin bazı uçusu yağların kokularını sevmediği bilinmektedir. Bu tür kokuların başında limon otu (lemon grass) yağı gelir. Evlerde bu kokuyu barındırarak örümcekler uzaklaştırılabilir. Uçucu yağlar - bazı bitkisel yağların örümcek kovucu etkili olduğu bilinmektedir. Bu yağlar arasında Narenciye, Çay ağacı, lavanta, tarçın ve nane yağları yer alıyor. Limon suyu - örümcekler ve bazı haşereler limon kokusundan hoşlanmazlar. Evde hazırlayacağınız doğal limon suyu ile su karışımını bir sprey şişesine boşaltıp evinize püskürterek zararlıları koku etkin olduğu sürece uzak tutabilirsiniz. Bitkiler - bazı bitkileri bahçe, balkon ve evinizde yetiştirerek bu böcekleri uzak tutmanız mümkündür. Kestane, nane ve lavanta bitkileri örümcekler için caydırıcı etki yapacaktır. Beyaz sirke - Birçok haşerenin nefret ettiği madde olan sirkeyi su ile seyreterek evinizde temizlik malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Sedir - Sedir örümcekler ve diğer haşereler için caydırıcı etkiye sahiptir. Örümcekleri uzak tutmak için evinizin çevresinde sedir yetiştirebilirsiniz. Dolaplarınızda sedir askıları kullanmak iyi bir seçimdir. Sedir talaşı dolap veya çekmece içlerinde küçük keseciklerin içine konularak kullanılarak bu zararlılar uzak tutulabilir. Tütün - kulağa çılgınca gelebilir ancak örümceklerin tütünü sevmediği bilinmektedir. Suyla karıştırılarak hazırlanan tütün spreyi örümcekleri kaçırır. Diğer bitkisel çözümler; Sarımsak, Domates Yaprakları, Kırmızı biber olmaktadır.
 

Kalorifer böceği ve hamam böceğinden kurtulmak için;şeker ve karbonat karışımını deneyebilirsiniz. Karbonat, hamam böceklerini öldürmektedir. Şeker ise hamam böceği ve kalorifer böceklerinin en sevdiği besinlerden biridir. Bu ikisini karıştırıp, bu böceklerin yuvalarına, evinizde lavabo,tezgah altları gibi rutubetli yerlere, bu böceklerin geçebilecekleri yerlere koyun.

Bunun dışında evinizin rutubetli yerlerini mümkün olduğunda kuru tutmaya özen gösterin, hamam böcekleri genelde organik atıklarla beslendiğinden evinizin

Diğer yandan defne yaprağı ve limon kabukları da evinizden böcekleri ve güveleri uzak tutmak için iyi bir çözüm olabilir. Aynı şekilde defne yaprakları ve limon kabuklarını bir müslin ( geçirgen ) bez içine koyabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim